Birleşmiş Milletler Ukrayna Savaşı'nın Gıda Krizi Yaratacağını Açıkladı! Son Dakika Gelişmeleri!

Birleşmiş Milletler Ukrayna Savaşı'nın Gıda Krizi Yaratacağını Açıkladı! Son Dakika Gelişmeleri!

Birleşmiş Milletler tarafından bugün yapılan açıklamada, Ukrayna Savaşı'nın Dünya gıda krizine sebep olacağını belirtti. Çin'in küresel gıda krizi olma ihtimaline karşı gıda ve tahıl stok işlemleri gerçekleştirmektedir. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

BM, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme sürecinin yakın zamanda meydana gelecek yıllardır etkisi sürecek küresel gıda krizine sebebiyet vereceğini açıkladı. İşgal sürecinin Ukrayna'nın ihraç ettiği yemeklik yağ, buğday ve mısır gibi tahıl ürünlerinin limanlarda sıkışıp kaldığını ticareti gerçekleştirilecek ülkelere gidemediğini belirtti. Alım gücü düşük yoksul ülkelerde gıdaya ulaşım yetersizliği şimdiden hissedilmeye başlandığı açıklandı. Yeni düzende savaşların ekonomik ve gıda üzerinden gerçekleşmesi öngörülen bir gerçektir.

Birleşmiş Milletler tarafından bugün yapılan açıklamada, Ukrayna Savaşı'nın Dünya gıda krizine sebep olacağını belirtti. Çin'in küresel gıda krizi olma ihtimaline karşı gıda ve tahıl stok işlemleri gerçekleştirmektedir. Ukrayna ve Rusya'nın başta Avrupa olmak üzere Dünya'nın çeşitli ülke ve bölgelerine tahıl ihracatı gerçekleştirmektedir. Ukrayna Savaşı sonrasında Dünya'nın çeşitli bölgelerinde meydana gelen yemeklik yağ, pamuk, tahıl ve enerji lojistiğinde gerekli transferler olmamaktadır. Savaş Ukrayna ve Rusya'dan çok bu ülkelerden temel ürün ihtiyaçları ve ülkelerin üretim yapmak için gerekli enerji alımı işlemleri aksaklık oluşmaktadır. Oluşan aksaklıklar savaş taraflarının gelir sağlamasını kısıtlamaktadır. Aynı zamanda bu ülkelerden zorunlu ithal gerçekleştiren ülkelerde gıda azalması, petrol ve doğal gaz stoklarında kullanımında azalma görülmektedir.

Rusya, Avrupa'nın petrol ve doğal gaz enerji tüketiminin neredeyse yüzde 40'ını sağlamaktadır. Savaşın önlenmesi için ABD öncülüğündeki Avrupalı devletler Rusya'yı caydırmak amacıyla savaş öncesi yaptırımları öne sürdü. Rusya hiçbir şekilde kendisine uygulanılan yaptırımları aldırış etmeden amaçları ve hedeflerinden vazgeçmeyeceğini açıkladı. ABD öncülüğündeki Avrupalı devletler sadece uyguladıkları yaptırım ile karşı karşıya kaldılar. Rusya'nın ekonomisi, ticareti ve ülke içi para giriş çıkışlarında olumsuzluk meydana gelmedi. Hafif çalkantılar ile karşı karşıya kalsa da savaştan Rusya karlı çıktı. Çünkü elinde bulundurduğu zengin enerji kaynakları, tarım ürünlerinde Dünya'da sayılı üretim faktörü olması ve silah imkanları ile Avrupa ve diğer bölgesel ülkeler Rusya'ya mahcup durumdadır. Rusya yönetim bürosu polit-büro ve ülke siyaseti yapıcıları bu etkeni öngördüğünden dolayı yaklaşık 3 aydır devam eden savaşta Rusya'dan çok diğer ülkeler zarar gördü.