ABD Başkanı Joe Biden Çin'e Yeni Savaş Açtı! Asya-Pasifik'te Çin'e Karşı Yeni Planlar Devreye Girecek!

ABD Başkanı Joe Biden Çin'e Yeni Savaş Açtı! Asya-Pasifik'te Çin'e Karşı Yeni Planlar Devreye Girecek!

ABD Başkanı Joe Biden, Asya-Pasifik'te Çin'e karşı yeni planları devreye girecek. Yükselen yıldız Çin son yıllarda gerçekleştirdiği ihracat rakamları ile gittikçe büyümeye devam ediyor. Dünya'nın üretim depo olma yolunda hız kazanıyor. İşte detaylar...

Joe Biden Çin'e Savaş Açtı!

Barack Obama ile başlayan ABD-Çin ticaret savaşları son yıllarda önemini arttırarak boyut kazandı. Asya-Pasifik'te sıcak hareketlilik yoğunlaşmaya başladı. ABD, İkinci Dünya Savaşı sonrası Asya'da yer alan müttefikleri ile hiç olmadığı kadar son zamanlarda tatbikat, silah ticaret anlaşmaları ve Çin'e karşı ham madde, tedarik zinciri ve üretim kapasitesini azaltacak yaptırımlar uygulamaktadırlar. Biden tarafından müttefikleriyle beraber Asya turu gerçekleştirecek. Asya turunun amacı Çin'in hareket eylemini kısıtlama ve Çin'in 2011 yılında beri gerçekleştirmek istediği 'Kuşak Yol Projesi'ne' alternatif arayışları, üretimin Hindistan'a kaydırılmasını sağlamak ve Güney Çin Denizi'nde Çin-Japon ve Çin-Tayvan sorununda net tavır sergileyeceği öngörülmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri ortak çalışma ile bu yıl Güney Çin Denizi'nde gerçekleşen tatbikatlar ile meydan okuma geldi. Çin, ekonomik kalkınmanın yanında askeri kalkınma ile hiç olmadık gelişmeler meydana getirdi. Deniz, hava ve savunma alanlarında ürettiği sistemler ile bölgede askeri birinci faktör Pasifik'te ABD'ye kafa tutacak konuma geldi.

Biden, Asya-Pasifik'te Çin'e karşı oluşturduğu dörtlü güvenlik ittifakı 'QUAD' ülkelerini ziyaret edecek. Gerçekleştireceği Asya turunda ilk ayakta stratejik ortağı olan müttefikleri ile bir araya gelecek. Kore ve Japonya'ya ziyaret gerçekleştirecek. Burada 'QUAD' ülke liderleri ile beraber Çin'e karşı yeni oluşturulacak Çin karşıtı politikayı 'Serbest ve Açık Hint-Pasifik' vurgusunu açıklayacak. Özellikle Japonya ve Güney Kore ile olan ticaret hacmini arttırmaya yönelik ekonomik ilişkileri güçlendirmeye yönelik adımlar atılacağı öngörülmektedir. Biden, 'QUAD' ülke liderleri ile beş gün sürecek programı Japonya'nın başkenti Tokyo, Güney Kore'nin başkenti Seul'de gerçekleştirecek.

Biden, Beyaz Saray'da Dünya güvenliği ve Çin'in faaliyete geçireceği projeler hakkında basın ile bir araya geldi. Basına verdiği bilgiler içerisinde yer alan en önemli konu, Amerika'nın güvenliği ve ticaretine önemidir. Amerika'nın Avrupa ve Asya'daki ittifakları, bizi ve bence dünyayı güçlü ve güvenli tutuyor ifadelerinde Asya ve Avrupa'nın ABD ekseninde gelişmesi ve güvenliğinin Amerika'nın güvende olmasına vurgu yaptı.