Reyting Ölçümleri Nasıl Yapılıyor 2022

Reyting Ölçümleri Nasıl Yapılıyor 2022

Pek çok dizi ve film reyting sonuçlarına uygun bir şekilde devamlılığı sağlanmaktadır. Peki reytingler nasıl hesaplanabilmektedir? Detaylar haberin devamında...

Her gün TV ekranlarında pek çok dizi ve program yayınlanmaktadır. Bu dizi ve programlar izleyicilerin beğenisine sunularak, bölümler buna göre devamlılığını sağlamaktadır. Kimi diziler izleyicilerin beğenisinden geçerek bölümlerini yayınlanmaya devam ederken kimi diziler de izleyicilere hitap etmemektedir. Bu nedenle reyting oldukça önemlidir. Reytingin ne olduğunu tanımlayacak olursak; izleyici oranı yani ortalama izlenme olarak tanımlanabilmektedir. Yani bir programın "Zaman diliminde her dakikaya düşen ortama izleyici yüzdesidir." Reytingler pek çok programın bir bakıma kaderini belirlediği için oldukça önem arz etmektedir. Peki Reyting ölçümü nasıl yapılabilir?

Reyting Ölçümü Nasıl Yapılır?

Radyo Televizyon Üst Kurulu tarafından ölçümü sağlanan reytingler, bazı cihazlar ile yapılabilmektedir. Bu cihaza peoplemeter adı verilmektedir. Reyting ölçüm cihazı evlerdeki telefon, bilgisayar, tablet, televizyon gibi cihazlardan ölçümün yapılabilmesini sağlayabilmektedir. Yani peoplemeter, bir ailedeki tüm izleme ölçümlerinin yapılmasına olanak sağlamaktadır.

Peoplemeter en kısa zamanda doğru sonucu elde edebilmemizi sağlarken, doğruluğu da test edebilmektedir. Yalnızca 15 dakika içerisinde gelen sonuçların doğruluğu da tespit edilebilmektedir. Bu nedenle RTÜK konuya açıklık getirerek bu bilgilerin doğruluğu ve netliği konusunda vatandaşlara açıklamalarda bulunmuştur.

RTÜK başkanı peoplemeter hakkında belli başlı açıklamalar yaparak vatandaşları bilgilendirmiştir. Herkesin bu sürece tanıklık edebileceğini ve bununla birlikte içerinin rahat edebileceklerini söyleyen başkan konuya açıklık getirmiştir. Sorunsuz, tarafsız bir reyting sonucu elde etmek için çalıştıklarını dile getiren RTÜK başkanı konu ile ilgili şu açıklamaları yapmıştır;

"Bu merkez, bu reytinglerin ölçümlerinin ve değerlendirmelerinin nasıl yapıldığı neticesinde de taraflarca nasıl paylaşıldığını gösteren bir simülasyon gibi. Halkımız da taraflar da reyting sistemiyle yakından ilgili. Arzu ederlerse kapımız onlara sonuna kadar açık. Bir vatandaşımız 'reytingler nasıl ölçülüyor, taraflara nasıl ulaştırılıyor' merak ederlerse RTÜK'te, bu merkezde bu bilgileri verebilecek durumdayız."

Vatandaşların bu reyting sonuçları ile ilgili akıllarında soru işareti kalmaması için oldukça çaba sarf ettiklerini söyleyen RTÜK başkanı, vatandaşlara konuyu şu sözler ile açıklamıştır;

"Buraya gelenler reyting ölçümlerinin tüm aşamalarının nasıl gerçekleştiğini, denetimin süreç olarak nasıl ilerlediğini ve nihayetinde sağlam bir sistemin oluşturulduğunu anlık görebilecekler.