Telefon fiyatları artacak! TRT bandrol ücretine zam yapıldı

Telefon fiyatları artacak! TRT bandrol ücretine zam yapıldı

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan bir yenilik ile TRT bandrol ücretinin arttırıldığı duyuruldu. Peki; TRT bandrol ücreti nedir? TRT bandrol ücreti kaç TL? Satır başları gursesgazetesi.com'da...

Enflasyon ve döviz kurunda yaşanan yukarı ivme elektronik fiyatlarının her geçen gün artmasına sebep oluyor. Aynı zamanda döviz kuru ve enflasyon artışının yanı sıra yüksek vergiler de başta telefon olmak üzere teknolojik aletlerin satış fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Teknolojik cihazlardan alınan vergiler arasında yer alan TRT Bandrolü ise ödenmesi gereken bir vergi tutarı olarak vatandaşların karşısına çıkıyor. Akıllı telefonlardan alınan TRT bandrolünün tutarının ise bugün Resmi Gazete'de yapılan duyuru ile yükseltildiği duyuruldu.

Yeni düzenleme kapsamında televizyon, kamera/ fotoğraf makinesi ve radyolarda bulunan yüzde 16'lık TRT bandrolü ödemesinde herhangi bir artış yaşanmayacak. Ancak akıllı telefonlarda, akıllı saatlerde, tablet ve bilgisayarlarda bulunan TRT bandrolü oranlarının artışa gideceği duyuruldu.

TRT bandrolü nedir?

TRT'nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre TRT bandrolü; ilgili kanun nezdinde bandrole tabii tutulan cihazlar için ödenmesi zorunlu olan bir TRT vergisidir. "Türkiye Radyo - Televizyon Kurumuna devamlı ve yeterli gelir kaynağı sağlamak amacıyla hazırlanan bu Kanun; radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlar ile görsel ve/veya işitsel yayınları alabilen her türlü cihazlardan alınacak ücretler" şeklinde tanımlanan TRT Bandrolü ile ilgili alınan yeni karar ise vatandaşların dikkatini çekti.

trt-bandrolu-zam-geldi-gursesgzt-1.jpg

TRT bandrolü yüzde kaç? TRT bandrol ücreti 2022

TRT bandrolü neredeyse her teknolojik alette bulunan ve alınması zorunlu olan bir ücret olarak vatandaşların karşısına çıkmaktadır. TRT bandrollerinin artışının ardından vatandaşlar ise eski ve yeni olmak üzere TRT bandrol oranlarını ve ücretlerini arama motorlarında sorgulamaya başladı. Peki; TRT bandrol ücreti 2022 ne kadar?

Teknolojik cihazlarda ödenmesi gereken bir vergi olarak bilinen TRT bandrolü her cihaz için aynı oranda uygulanmaz. Yüzdelik vergi olarak ödenen bandrol oranları cihazdan cihaza farklılık göstermektedir. İşte cihazlar için TRT bandrol tutarları;

  • Televizyon: %16
  • Kamera: %16
  • Fotoğraf Makinesi: %16
  • Radyo: %16
  • Akıllı Telefon: %10 (Bugün itibariyle %12)
  • Akıllı Saat: %8 (Bugün itibariyle %14)
  • Tablet ve Bilgisayar: %2 (Bugün itibariyle %4)

TRT bandrollerindeki yeni tutarların açıklanması ile birlikte vatandaşlar akıllı cihazlarda yeni belirlenecek fiyatları araştırmaya başladı. Yeni tutarların bugünden itibaren cihazlara yansıtılması bekleniyor.