Sanal dünyanın bu mesleği kazandırıyor: Aylık 27 bin TL'ye varan maaş!

Sanal dünyanın bu mesleği kazandırıyor: Aylık 27 bin TL'ye varan maaş!

Günümüzde çalışma anlayışı değişiyor. Özellikle teknolojinin gelişimi ile beraber yazılım ve Siber güvenliğe olan ihtiyaç gittikçe daha da artıyor

Popüler meslek grupları arasına girmeye başlayan Siber Güvenlik Uzmanı tabiri bundan yıllar önce yabancı olunan bir kavramdı. Teknolojik gelişmeler ve bilişim alanındaki sektörel ihtiyaçtan kaynaklı olarak yeni bir iş kolu daha parlamaya başladı. Siber Güvenlik uzmanı olmak isteyen kişilerin belirli belgelere ve sertifikalara sahip olması gerekiyor. Pek çok kişi bu işi daha çok mesleki kariyerinde yer alacağını düşünerek hangi okullardan mezun olması gerektiğini de araştırıyor.

SİBER GÜVENLİK UZMANI İŞ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Siber Güvenlik Uzmanı olabilmek için tüm şartları karşılayan kişiler e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Siber Güvenlik Uzmanı olmak isteyenler için işealımkariyerkapısı.cbiko.gov.tr adresi üzerinden başvurular kabul ediliyor. Siber Güvenlik Uzmanı olmak isteyen bir kişinin bilgisayar mühendisliği, Yazılım bölümlerinden ya da Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olması yeterli oluyor. Yalnızca 4 yıllık lisans bölümü değil 2 yıllık Bilgisayar bölümünden mezun olan kişiler de bu alanda iş sahibi olabiliyor.

Siber Güvenlik Uzmanı olma noktasında pek çoğu kişi kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel sektörde iş bulabiliyor. Genellikle Siber saldırılara yönelik şirketi korumak, siber suçları keşfetmek, tespit etmek gibi pek çok konuda destek oluyor. Firmaların tercih ettikleri Siber Güvenlik Uzmanları, bilgisayar ya da sunucularda ulaşabilecek tüm açığın kontrollü şekilde yürütülmesini sağlıyor.

SİBER GÜVENLİK UZMANI NASIL OLUNUR?

Siber Güvenlik uzmanı olmak isteyen bir kişinin öncelikli olarak belirli programlara hakim olması gerekiyor. Linux ve benzeri farklı programlar, sunucular ve bu alanda sistematiğin nasıl işlediği bilinmelidir. Siber Güvenlik Uzmanları için geliştirilmiş işletim sistemine hakim olmak gerekiyor. Günümüzde elbette ki üniversitelerden bu konu ile ilgili detaylı bilgi alınabileceği gibi kurumların verdiği sertifikalardan başarı ile mezun olarakta bu süreci başlatmak mümkündür.

Siber Güvenlik Uzmanlığı için lisans ya da yüksek lisans programlarından mezun olmak buna ek olarak sertifika programlarına katılmak gerekecektir. Piyasadaki çoğu yazılımın bilinmesi bu yönde bir avantaj sağlayacaktır. Sadece yazılım değil donanım bilgisi ve programlama alanında da kişinin kendisini geliştirmiş olması gerekiyor. Bunlar arasında HTML, Java, PHP, CSS gibi programlama dilleri ön plana çıkıyor. Belirli firmaların kısa süreli eğitimlerine katılarak bu yolda ilk adımlar atılabilir.

SİBER GÜVENLİK UZMANI NEREDE ÇALIŞIR? AYLIK ÜCRETİ NE KADARDIR?

sanal-dunyanin-bu-meslegi-kazandiriyor-aylik-27-bin-tlye-varan-maas-2.jpgsanal-dunyanin-bu-meslegi-kazandiriyor-aylik-27-bin-tlye-varan-maas-2.jpg

Siber Güvenlik Uzmanı olan bir kişi Elektrik Elektronik Bilgi Sistemine yönelik güvenliğin korunabilmesi için çoğu firmada çalışabilir. Devlet kurumları ya da özel kurumlar bu konuda eleman ihtiyacı duymaktadır. Siber Güvenlik Uzmanları ülkemizde hackerların firmaları yönelik saldırılarını korumakla mükelleftir. Markaya zarar gelmesine engel olur. Markanın eksikliğini şikayet ettiği ve bunu fark ettirdiği için ödüllendirilen pek çok Siber Güvenlik Uzmanı da bulunur.

Sibel Güvenlik Uzmanı olmak isteyen bir kişi ortalama olarak 27.000 TL maaş ile ücretlendirilir. BTK Siber Güvenlik Uzmanlarının 25.000 TL ortalama olarak 10.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir. Uzmanlık seviyesi arttıkça bu rakam daha da artar. Başlangıç seviyesinde bir Siber Güvenlik Uzmanının maaşı 5.700 TL'den başlayarak 27.000 TL'ye kadar ulaşacaktır.