Google TAG, İki Ülke ile İlişkilendirilen Casus Yazılıma Karşı Uyardı: Hem iOS Hem De Android Kullanıcıları Tehlikede!

Google TAG, İki Ülke ile İlişkilendirilen Casus Yazılıma Karşı Uyardı: Hem iOS Hem De Android Kullanıcıları Tehlikede!

Akıllı cihaz kullanıcılarına yönelik uyarı niteliğinde bir duyuru yayınlayan Google, casus yazılımlara dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. İşte Google’ın uyarısına ve ilgili casus yazılıma ilişkin ayrıntılar…

Günümüzün gelişen teknolojisinin önemli bir ürünü olan akıllı cihazlar hem gündelik hayatı hem de akademik hayatı kolaylaştırmak konusunda oldukça aktif bir role sahip. Bankacılık işlemlerinden okula hayatına kadar her türlü işin rahatlık ile yönetilmesine olanak sağlayan akıllı cihazlar, geniş kapsamlı bu özellikleri nedeni ile de hükümetlerin, dolandırıcıların ve diğer kötü niyetli kişiler tarafından yakından takip ediliyorlar.

Banka bilgilerine, ses tonlarına, mesajlaşmalara ve kişisel olan diğer tüm verilere ulaşabilen bazı casus yazılımlar, akıllı cihaz kullanıcılarının kâbusları olmaya devam ederken, Google’dan konuya ilişkin bir son dakika açıklaması geldi. Firma, kendisi tarafından yürütülen bir açıklamanın sonuçlarını paylaştı.

Google TAG Araştırma Sonuçlarını Paylaştı!

Google’ın Tehdit Analizi Grubu (TAG) tarafından yürütülmüş olan araştırmanın sonuçları belli oldu. Google TAG, yürütmüş olduğu çalışmanın sonuçlarına göre gelişmiş bir casus yazılım kampanyasının tespit edildiğini ve bu kampanyanın akıllı cihaz kullanıcılarını kötü amaçlı uygulamaları cihazlarına indirmeleri konusunda yönlendirdiğini ifade etti. “Hermit” ismi verilmiş olan casus yazılıma karşı akıllı cihaz kullanıcılarını uyaran Google TAG, yazılımın İtalyan yazılım şirketlerinden olan RCS Labs ile ilişkilendirildiğini bildirdi.

Akıllı cihazlara, kişinin GSM operatörü gibi mesaj gönderen ve kötü amaçlı uygulamaların linkini paylaşan, bazı durumlarda ise cihazda yer alan ayarlar kategorisinde bir buton olarak davranan Hermit yazılımının hem iOS hem de Android cihazlara erişebileceği kesinleşti. Bunun üzerine iOS, ilgili sertifikaları iptal ettiğini açıklayarak kendi kullanıcılarını koruma altına aldığını gösterdi.

Lookout Da Benzer Sonuçlara Ulaştı!

lookout.png

Google TAG tarafından paylaşılan Hermit casus yazılımı, daha önce Lookout araştırmacıları tarafından da tespit edilmişti. Firma tarafından yapılan açıklamaya göre RCS Labs isimli yazılım şirketinin, Pegasus isimli casus yazılımı geliştirmiş olan NSO Group firması ile aynı iş kolunda hizmet verdiği ve bazı devlet kurumlarına ticari casus yazılım pazarladığı iddia edilmişti.

Hermit Casus Yazılımını Kullanan Ülkeler Açıklandı!

Lookout araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmalara göre casus yazılımın Kazakistan ve İtalya tarafından kullanıldığı düşünülüyor.