Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Akbelen için kamulaştırma kararı iptali!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Akbelen için kamulaştırma kararı iptali!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akbelen Ormanı çevresindeki 190 parsellik tarım arazisinin kömür madeni sahası olarak kullanılması amacıyla acele kamulaştırmasına dair verdiği kararı geri çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan benzerine daha önce pek rastlanmayan bir şekilde iki gün önce aldığı acele kamulaştırma kararından vazgeçti. Cumhurbaşkanı Kararı’nı yürürlükten kaldıran Cumhurbaşkanı Kararı bugün yayınlanan Resmi Gazete’de yayımlandı. Oldukça tepki çeken kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın almış olduğu karar Akbelen’de yaşananlara itiraz edenleri umutlandırdı.

KARAR İPTAL EDİLDİ!

Muğla’nın Milas ilçesinde bağlı olan İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içerisinde bulunan alan içerisinde acele kamulaştırılan alana ilişkin verilen acele kamulaştırma kararı yine bir Cumhurbaşkanı Kararı ile iptal edildi.

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI!

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Cumhurbaşkanı Kararı’nda, “11-3-2024 tarihli ve 8247 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürürlükten kaldırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27. maddesi gereğinde karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildiği görüldü.

akbelen.jpg

İlgili bir önceki Cumhurbaşkanı Kararı’nda ise Akbelen Ormanı’nın yer aldığı Milas’ta İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içerisinde 190 parsellik arazi linyit maden sahası ilan edilerek Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştı. Kamulaştırılan alanın linyit işletme ruhsatlı saha olduğu belirtilmişti.

BÖLGE MAHKEMELİK!

Bölgede yapılan maden faaliyetleri bölge insanının büyük tepkisini çekiyor. 2020 yılında başlayan çalışmalardan dolayı bölgede bulunan vatandaşlar, çevreciler ve siyasiler ağaçların kesilmesine tepki göstermiştiler. Mahkemelerden çeşitli yürütme durdurma kararları çıksa da çalışmalar bir şekilde başlatılmış ve çok sayıda ağaç kesilmişti. Son iptal kararı ilgili maden sahasına yapılan yeni ekleme ile alakalı olduğu için bölgede maden faaliyetlerinin tamamen sona erdiğine dair bir çıkarım yapılamıyor.