Yunanistan AB’nin Mali Deste İle Dedeağaç’ta Yeni LNG İstasyonu Projesinin Açılışını Gerçekleştirdi

Yunanistan AB’nin Mali Deste İle Dedeağaç’ta Yeni LNG İstasyonu Projesinin Açılışını Gerçekleştirdi

Yunanistan Başbakanı Miçotakis AB üyesi devlet başkanlarıyla bugün Dedeağaç’ta sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonu projesinin açılışını gerçekleştirdi. Ayrıntılar gursesgazetesi.com’da

AB üyesi devletlerin başkanlarının katılımıyla açılışı gerçekleştirilen LNG istasyonu projesi 2023 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor. AB Konseyi Başkanı Charles proje açılışındaki konuşmasında, "Bu yeni sıvılaştırılmış doğal gaz terminali doğal gaz kaynaklarımızın çeşitlendirilmesine, enerji altyapımızın güçlendirilmesine ve Rusya'nın fosil yakıtlarından kademeli olarak bağımsızlaşmamıza katkı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis proje açılışında Rus gazına ithafen, ‘’Moskova'nın doğal gaz konusundaki son şantajları, bu iş birliğini sadece gerekli değil aynı zamanda acil de kılıyor." dedi.

Bulgaristan Başbakanı Petkov, "Doğal gaz, enerji, boru hatları, kara yolları ve demir yollarına ilişkin bölgedeki tüm stratejik altyapı çalışmaları tamamlandığında, hep birlikte daha çok başarı sağlayabiliriz." dedi.

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar, ‘’Bu enerji arzında güvenlik anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna savaşının en büyük etkenleri arasında yer alan Rus gazı faktörü Avrupa’nın resmen elini ayağını kesti. Avrupa Rus gazı olmadan konutlarda ve sanayide doğal gaz kullanımının eksikliği hisseti. Rus gazı olmadan Avrupa ne üretim yapabileceğini ne de konutlarının ısınmasında çare bulamayacağını anladı. Avrupa’nın mali desteği ile Yunanistan Dedeağaç’ta 2023 yılında faaliyete geçecek sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) istasyonu projesi Devlet Başkanlarının yaptığı açıklarda gösteriyor ki Avrupa’nın amacı Rus gazına alternatif olarak hatta Rus gazı karşısında bağımlılıklarını azaltmak amacıyla Dedeağaç’ı doğal gaz depolama üssü olarak kullanacak.

Proje hakkında, 28 km’lik boru hattı ile ulusal gaz iletim sistemine bağlanacak istasyon, 170.000 m³ LNG depolama ve yılda 6.1 milyar m³ doğal gaz tedarik kapasitesine sahip olacak. AB özel hibe programında yer alan projeye, istasyonun inşası için 166.7 milyon Euro’luk hibe verildi.