Yargıtay'dan İlgi Çeken 'Gizli Kamera' Kararı

Yargıtay'dan İlgi Çeken 'Gizli Kamera' Kararı

İzmir’de bir kişinin temizlikçiden şikayetçi olmasıyla birlikte yaşanan dava süreci medyada büyük ilgi uyandırdı. Yargıtay tarafından emsal olarak kayda geçen dava süreci gursesgazetesi.com’da..

İzmir’de yaşanan bir olayda, vatandaş temizlikçinin cüzdanını karıştırdığını kameradan tespit ederek şikayetçi oldu. Açılan dava sonrasında mahkeme gizli kameranın görüntüsü delil sayılmaz ifadelerini kullanırken, Yargıtay mahkemenin kararını bozdu.

İzmir’de yaşayan bir kişi evine gelen temizlikçiden şüphelenince odaya gizli kamera yerleştirdi. Eşyalarının kaybolmasıyla birlikte temizlikçiyi suçüstü yakalamak için kamera koyan kişi, gizli kamerayla birlikte önemli görüntüler yakaladı. Kişi temizlikçinin çantasını karıştırdığını ifade ederek asliye ceza mahkemesine suç duyurusunda bulundu. Temizlikçi hakkında asliye ceza mahkemesine dava açılmasının ardından ilk duruşma gerçekleşti. Duruşmada delil olarak gizli kamera kayıtlarını gösteren davacının, elde edilen görüntülerin delil olarak sayılmayacağı mahkeme tarafından belirtildi.

Yerel mahkeme tarafından verilen kararla birlikte kamera ile elde edilen görüntülerin delil sayılamayacağı ortaya çıktı. Bu kararın ardından dava Yargıtay’a taşındı. Yargıtay tarafından alınan karara göre yerel mahkemenin verdiği karar iptal edildi. Avukat Aykut Dikencik konu hakkında şu ifadeleri kullandı; "Kendinizi, ailenizi, evinizi korumak üzere yapmış olduğunuz kamera görüntülerinden elde ettiğiniz deliller tabii ki geçerlidir. Bunu kullanabilmeniz için başka türlü o suçu ispat etme olasılığının olmaması gerekir."

yargitaydan-ilgi-ceken-gizli-kamera-karari2.jpg

Fakat kamerayla çekilen görüntüler sadece adli makamlara delil olarak sunulabilmektedir. Avukat Dikencik özel hayata ilişkin görüntü ve ses kayıtlarının sosyal medya gibi başka yerlerde kullanılmasının 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılabileceğini belirtti.

Emsal olarak görünen davada başka bir delil bulunmadığı taktirde dava tarafları görüntü ve ses kayıtlarını delil olarak mahkemeye sunabiliyor. İzmir'de yaşayan kişi davayı kazanırken, alınan kararla birlikte medyada büyük ilgi uyandırdı. Daha önce de dadıların kötü davranışları nedeniyle evlere konulan gizli kameralar sayesinde suçlular göz önüne serilmişti. Kendi evini ve ailesini korumak isteyen kişiler başka bir delil bulamadığında gizli kamera görüntülerine başvurabilmektedir.