Yargıtay'dan araç sahiplerini ilgilendiren karar!

Yargıtay'dan araç sahiplerini ilgilendiren karar!

Yargıtay'ın otomobil sahiplerini ilgilendiren kararını açıkladı. Kazalarda araç sahiplerinin değil, sürücülerin sorumlu tutulacağı duyuruldu. Satır başları gursesgazetesi.com'da...

Geçtiğimiz dönemlerde uygulanan yasalara göre araç kazalarında araç sahibi ile sürücünün farklı kişiler olması durumunda kazadan aracı kaza esnasında kullanan sürücü değil, araç sahipleri sorumlu tutuluyordu. Kanundaki bu açıklık nedeniyle araç sahipleri, içerisinde olmadıkları kazalarda mağdur olabiliyordu. Bu nedenle uzun bir süredir araç sahibi olan vatandaşların talep ettiği düzenleme bugün itibariyle getirildi. Yeni düzenlemeye göre araç sahiplerinin kaza esnasında aracı süren kişi olmamaları durumunda kazadan sorumlu tutulmayacakları duyuruldu. Yeni yasa ile ilgili detaylar ise kısa süre içerisinde pek çok vatandaş tarafından gerek arama motorlarında gerekse sosyal medya platformlarında araştırıldı.

Kanundaki bu açıklık nedeniyle mağdur edildiğini öne süren otomobil sahiplerinin çağrılarına sessiz kalmayan Yargıtay, yeni yasayı duyurdu. Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan bir olayın ardından alınan karar dikkat çekti. Kısa bir süre önce İstanbul'da kaza yapan bir araç sahibi arabasını tamir sebebi ile servise teslim etmişti. Tamircinin servis işlemleri devam ettiği esnada alkollü bir şekilde direksiyonun başına geçmesinin ardından kazaya karışması sosyal medya gündemine bomba gibi düşmüştü. Araç sahibinin haberi olmaksızın alkollü bir şekilde kazaya karışan servis çalışanı kazadan sorumlu tutulan kişi olmamıştı. Trafik sigortası olan aracın kazasının ardından sigorta şirketi aracın hasarlarını gidermiş ancak kaza poliçesi kapsamında şirket, aracın masraflarını alkollü bir şekilde kaza yapan sürücüden değil araç sahibinden tahsil etmek istemişti. Olayın akabinde araç sahibi konuyla ilgili Yargıtay'a suç duyurusunda bulunmuş ve istenilen tutarın kendisinden değil alkollü bir şekilde kazaya karışan sürücüden tahsil edilmesi gerektiğini belirtmişti.

Mahkemenin aldığı karar doğrultusunda sigorta şirketinin hesaplamış olduğu kaza bedeli tamirciden tahsil edilmişti. Mahkemenin araç sahibini haklı bulduğunu belirten Avukat Mehmet Alperen Gökhan şu ifadelerle durumu açıklamıştı;

"Konu Yargıtay'a taşınıyor. Yargıtay da aynen bu şekilde diyor ki; evet, sen aracını usule uygun olarak bir servise teslim etmişsin. Ve bu teslim sonrasında da aracının kazaya sebep olmasında bir kusurun yoktur, diyerek araç sahibini haklı buluyor"

Avukat Mehmet Alperen Gökhan konuyla ilgili şu ifadeleri kullanarak sözlerini tamamladı; "Araç sahibinin aracı teslim ettiği yerle arasında bir sözleşmesel ilişki var mı? Mesela; servise verdiğinizde bir teslim tutanağı, aracınızı uzun süreli kiraladığınızda uzun süreli bir kira sözleşmesi gibi aranızda yazılı bir metin olduktan sonra ve aracı verdiğiniz kişinin kusurunu da ispat edebiliyorsanız, artık sizin hukuken sorumlu tutulmanız mümkün değildir demiş Yargıtay."

Yargıtay'ın yeni kararına göre ise artık bu tür durumlarda araç sahipleri sorumlu tutulmayacak ve olay incelenerek kazayı yapan kişi cezaya çarptırılacak.