Türkiye'den İsrail'e 15 Yıl Sonra Gerçekleşen Tarihi Ziyaret! Son Dakika Gelişmeleri!

Türkiye'den İsrail'e 15 Yıl Sonra Gerçekleşen Tarihi Ziyaret! Son Dakika Gelişmeleri!

Türkiye ile İsrail arasında 15 yıllık gerginlik bugün son buldu. İsrail'de geçen sene düzenlenen genel seçimler sonrası Başbakan ve Cumhurbaşkanı değişti. Netanyahu'dan sonra gelen siyasi bürokratlar ilişkileri iyileştirme kararı aldı. İşte detaylar...

Türkiye ile İsrail arasında 15 yıllık gerginlik bugün son buldu. Mart ayında Türkiye'ye ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Yitzak Hertzog ile kötü olan ilişkiler yeniden iyileşmeye gitti. İsrailli yüksek bürokratların Türkiye'yi ziyareti sonrası Türkiye'den cevap geldi. 15 yıl sonra Türkiye'den İsrail'e Dışişleri Bakanı düzeyinde resmi ziyaret geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tarihi ziyaret sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu'nun Yunanistan Hakkında Açıklamaları

cavusogluuu.jpg

Bakan Çavuşoğlu, İsrail ile normalleşme sürecine değinirken, Yunanistan'ı çok sert ifadeler ile uyardı. Açıklamalarında Ege ve Akdeniz'i hedef alan Türkiye karşıtı plan ve hareketlerin karşılığının komşu için zararlı olacağını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Miçotakis ile düzenleyeceği ama sonradan iptal ettiği 'Stratejik Ortaklık Toplantısı' hakkında sert ifadeleri sonrası Çavuşoğlu'da Yunanistan ile ilişkilerin daha da kötüye gidebileceğini söyledi. Yunanistan'ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşması çerçevesinde şartlı olarak kendisine verilen adaların statüsünü bozması uluslararası hukuka aykırı. Adalar konusunda çok ciddiyiz, blöf yapmıyoruz dedi.

Türkiye-İsrail İlişkileri!

turkiye-israil.jpg

İsrail'de geçen sene düzenlenen genel seçimler sonrası Başbakan ve Cumhurbaşkanı değişti. Netanyahu'dan sonra gelen siyasi bürokratlar ilişkileri iyileştirme kararı aldı. İsrail'de 2021 yılında gerçekleşen genel seçimler sonrası Koalisyon Hükümeti kuruldu. Çünkü ülke tarihi boyunca neredeyse hiçbir zaman tek bir parti hükümet kuracak düzeyde tek başına iktidar sahibi olabilecek oy potansiyelini elde edememişti. Yapılan seçimler sonrası Naftali Bennet ve ana muhalefet partisi Yair Lapid birlikte hareket ederek 'Koalisyon Hükümeti' kurma kararı aldı. Netanyahu'nun 12 yıllık iktidarına son veren koalisyon hükümeti kurduktan sonra yeni politikalar açıkladı. Türkiye ve İsrail arasında hemen hemen 15 yıldır diplomatik ilişkiler kötü ve yok denilebilecek düzeyde seyretmekteydi. Mart ayında Cumhurbaşkanı Hertzog'un resmi düzeyde Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirdi. İsrail'de 14 yıl sonra Türkiye'ye gelen ilk İsrailli oldu. Amaç 15 yıldır negatif yönde ilerleyen Türkiye-İsrail ilişkilerinin iyileştirilmesi, ikili anlaşmalar ile ticaret hacmini arttırma ve Doğu Akdeniz'de birlikte hareket koşulları ön planda tutuldu. Konuşma sırasında Türkçe ifadelere yer veren Hertzog geliş amacını da açıklayarak Türk halkı ve siyasi bürokratlara kararlarında kesin olduğu duruşunu da göstermiş oldu.