Türkiye NATO'da İkinci Büyük Yanlış Politikayı Uygulamak İstemiyor! Son Dakika Gelişmeleri!

Türkiye NATO'da İkinci Büyük Yanlış Politikayı Uygulamak İstemiyor! Son Dakika Gelişmeleri!

Türkiye geçmiş yıllarda NATO'dan ayrılıp tekrar katılmak isteyen Yunanistan'a güzel jest yapmıştı. Yunanistan'ın bile kendine yapamayacağı güzelliği Türkiye yapmıştı. Yapılan hata tekrarlanmaması adına şuan dengeler ve sözler değişti. İşte detaylar...

Türkiye geçmiş yıllarda NATO'dan ayrılıp tekrar katılmak isteyen Yunanistan'a güzel jest yapmıştı. Yunanistan'ın bile kendine yapamayacağı güzelliği Türkiye yapmıştı. Yapılan hata tekrarlanmaması adına şuan dengeler ve sözler değişti.

Türkiye'nin Tarihi Hataları

Türkiye ve Yunanistan, NATO'nun ilk genişleme sürecinde üye olan ülkelerdir. İkinci Dünya Savaşı sonrası Dünya ve Avrupa'nın tekrar bir savaşa dahil olmaması ve barış ve güvenliğin sağlanması adına kurulan NATO'ya Türkiye'nin de kurucu üye olması için yoğun çabalar sergilenmiştir. Ama Türkiye'de o dönemler yoğun siyasi ve ekonomik değişimler meydana gelmişti. Savaştan yeni çıkmış düşman Avrupa güçlerinin bir çatıda güvenlikleri ve Rusya'ya karşı birleşmeleri Türkiye'yi korkutmuştu. NATO kendi faaliyet ve egemenlik alanlarının görev niteliklerini ve amaçlarını Dünya kamuoyuna açıkladıktan sonra ilk işi Türkiye'yi NATO'ya dahil etmek olacaktı. 1952 yılında amaçlarında başarılı oldular. İki düşman Türkiye ve Yunanistan NATO'ya ilk üye ülkeler olmuştu. Amaç sıcak bölgede yeni çatışma alanları oluşturmamaktır. ABD öncülüğünde NATO, Türkiye ve Yunanistan'ı SSCB'ye kaybetmek istemiyor. Marshall Planı ve Truman Doktrini adı altında askeri ve ekonomik yardımlar yapıyordu.

Tarihimizde düşmanımıza yaptığımız en büyük jestlerden biri NATO'dan ayrılan Yunanistan'a vetoyu kaldırıp tekrar katılımı olaydır. Üstelik Türkiye bunun karşılığında hiçbir kazanç sağlayamadı. Ardından 1981 yılında Yunanistan ile Türkiye'nin arası git gide açılmaya başladı. Türkiye'ye verilen sözlerin Yunanistan üzerinden uygulanmaya başlanıldı. Yunanistan 1981 yılında Avrupa Topluluğuna (Avrupa Birliği) girdi. Türkiye'nin girmesi gereken tüm protokol ve politikaları Avrupa'ya uygun düzenlemesine rağmen Türkiye'ye izin verilmedi.

Türkiye NATO'da İkinci Bir Hata Yapmak İstemiyor!

Yunanistan, Türkiye sayesinde ikinci defa NATO'ya katılım sağlamıştı. Günümüzde aynı durum İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı Türkiye'nin onayıyla gerçekleşecektir. Veto hakkı bulunan Türkiye bu durumda pazarlık konusu yapması gündemde bulunuyor. Türkiye tarihte yaptığı hatayı tekrarlamamak için İsveç ve Finlandiya konusunda titiz davranmaktadır. Türkiye'nin bu konuda elindeki kozu kullanmak istediği apaçık ortada yer alıyor. Yunanistan politikasında uygulanılan yanlışlar ikinci defa tekerrür edecek mi yoksa doğru politikalar ile masadan kazançlı mı çıkacağız? İşte bütün detaylar birazdan...