Türkiye İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları Masaya Oturacak Son Gelişmeler Neler? Türkiye Kararını Verdi!

Türkiye İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları Masaya Oturacak Son Gelişmeler Neler? Türkiye Kararını Verdi!

Türkiye kararını verdi. Türkiye, İsveç ve Finlandiya Dışişleri Bakanları NATO konusunu kesinliğe kavuşturmak için bir araya geldi. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'ya ne talep etti. İşte bütün detaylar...

Türkiye Hükümeti, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılımı konusunu kesinliğe kavuşturmak için Dışişleri Bakanları düzeyinde zirve toplantısı için bir araya geldiler. Çavuşoğlu mevkidaşları ile bir araya gelerek karşılıklı talepler görüşüldü. Büyük oranda anlaşma sağlandığı düşünülmektedir. Türkiye'nin İskandinav ülkelerinden talebi kesin. Ama İskandinav ülkeleri yıllardır Türkiye'nin başına bela olan terör örgütleriyle bir anda ilişkilerini kesecek mi? En önemli sorun da burada başlamaktadır. Finlandiya ve İsveç'in güvenliğinin sağlanması için NATO'ya katılması Rusya tarafından gelen tehditler sonrası ülke genelinde birinci sorun haline gelmiş durumdadır. Halk şuan da sokaklara çıkmış durumda. Hükümete tepkiler büyüyor. Ukrayna halkının yaşadıklarını yaşamamak için Rusya'yı daha fazla kışkırtmamak ve savaşa girme ihtimalinden bir an önce kurtulmak adına halk hükümete karşı protesto ve yürüyüş düzenleyerek Türkiye'nin taleplerinin karşılanmasını istemektedirler. Finlandiya ve İsveç hükümetinin şuan da eli kolu bağlı durumda kaldı. İstemeyerek de olsa yıllardır Türkiye'nin başına bela olan terör örgütleri ile ilişkiyi kesmeye hazır olduklarını bildirdiler.

Toplantı'da alınan kararlar?

Çavuşoğlu, mevkidaşları ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliğiyle ilgili 'olumlu bakmıyoruz' açıklaması nedeniyle bütün gözler bu toplantı üzerine döndü. Türkiye'nin tek isteğinin özellikle İsveç'in PKK'ya desteği nedeniyle ittifaka katılmasına karşı olduğunu net kararlılıkla gösterdi.

ABD'den Türkiye'ye Talep Geldi!

ABD tarafından resmi kurumlarca yapılan açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in başvurusunu reddedeceği kesin değil. Türkiye'nin net tavrı ABD siyasetinde büyük yankı uyandırdı. Kongre'de İsveç ve Finlandiya lobileri Türkiye'nin bütün taleplerini karşılamanın şart olduğunu belirtti. Pentagon sözcüsü Kirby, Türkiye değerli bir NATO müttefikidir. Türkiye'nin NATO içindeki konumu değişmedi. Türkiye'nin sergilediği tavra karşı saygımız bulunuyor.

İsveç Medyasında Türkiye Yankıları!

İsveç Medyası, Türkiye İsveç'in NATO'ya katılmasını istemiyor. Son dakika haberleri olarak geçilen başlıklarda ifade edilen açıklamalarda ana başlık, 'Türkiye, İsveç'in NATO'ya katılmasını istemiyor' devamında. İsveç'in NATO'ya girebilmesi için 30 ülke hükümetinin onayının gerektiği kaydedildi.