Türkiye F-16'nın alternatifi olarak, İngiltere ile Eurofighter Typhoon görüşmesi oldu

Türkiye F-16'nın alternatifi olarak, İngiltere ile Eurofighter Typhoon görüşmesi oldu

Türkiye'nin F-16'nın alternatifi olarak, İngiltere'den Eurofighter savaş uçağı almayı düşündüğü iddia ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson 'savunma sanayi işbirliği görüşmesi oldu. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

Türkiye'nin F-16'nın alternatifi olarak, İngiltere'den Eurofighter savaş uçağı almayı düşündüğü iddia ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson 'savunma sanayi işbirliği görüşmesi oldu.

Türkiye hava gücünü arttırmaya yönelik önemli adımlar atıyor. Envanterde yer alan uçakların modernizasyonu ve uçaklara entegre edilen füzeleri milli üretim ile etkinliği ve kapasitesi arttırılma projeleri başarıyla yürütülmektedir. Birbirinden kuvvetli ve etkili füzeler şuan da Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Milli Muharebe Uçağı gelene kadar F-16 üzerinde anlaşmazlıkların var olmasıyla beraber Türkiye alternatif arayışı içerisinde bir takım görüşmeler gerçekleştirmektedir. İngiltere'den Eurofighter Typhoon alımı için İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile 'savunma sanayi işbirliği' görüştüğün açıklandı.

İspanya'nın başkenti Madrid'deki NATO zirvesi öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johson ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşme, Türkiye'nin İngiltere'den Eurofighter Typhoon savaş uçakları alacağı iddia edilirken bu eylemin gerçekleşme ihtimali üzerinde durulmaktadır. Milli Muharip Uçağı gelene kadar alternatif arayışları içinde ilk sırada Eurofighter'ın yer alması dikkat çekti. Görüşmeden sonra bu konuyla ilgili doğrudan bir açıklama yapılmamasına rağmen savunma sanayi işbirliğinin öncelik olarak görüşüldüğü belirtildi. Bununla birlikte, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konular ele alındı. Eurofighter Typhoon, Avrupalı çift motorlu, canards delta kanatlı, çok amaçlı bir avcı uçağıdır. Şuan son varyantlar göz önüne alındığı taktirde bir Eurofighter Typhoon maliyeti yaklaşık 130 milyon dolar seviyesine gelmiştir.

Türkiye'nin bölgesel güvenliği özellikle Ege ve Akdeniz'de var olan ve sürmeye devam eden siyasi gerginlik karşısında komşu Yunanistan'ın milyarlarca dolar silah alımı sonrasında hava gücümüzde iyileştirmeler yapma gerekliliği artmaktadır. F-16 anlaşmazlığı ve yerli ve milli olan Milli Muharip Uçağı'da envantere girene kadar şimdilik eksik alanlarda yeterli kapasitede ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek potansiyelde uçak alımı olması bekleniliyor.