Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Profesyonel Asker Sayısında Şok Gelişme Yaşandı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Profesyonel Asker Sayısında Şok Gelişme Yaşandı

Türk Silahlı Kuvvetleri içinde görev yapan profesyonel asker sayısı, ilk kez zorunlu askerliğini yapan yükümlü sayısından daha yüksek bir sayıya ulaştı. Detaylar gursesgazetesi.com’da…

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde son yıllarda kalıcı askeri ordu çabası meyvelerini verdi. Profesyonel asker sayısında son altı yıldır devasa oranlarda yıllık alımlar gerçekleştirilmekteydi. Zaman içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yer alan profesyonel askerler zorunlu askerliği yapan yükümlü sayısından daha yüksek sayılara ulaştı. TSK ‘Güçlü Ordu Güçlü Türkiye’ düşüncesiyle çıktığı bu yolda bölgesel ve küresel sorunlarda anlık problemleri çözmek yerine kalıcı askeri ordu ile uzun vadede kazançlar istemektedir. Bu gelişme esnasında son yıllarda profesyonel asker alımında artışlar yaşandı. Milli Savunma Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ise Cumhuriyet tarihinde ilk defa profesyonel asker sayısı ilk kez zorunlu askerliğini yapan yükümlü sayısından daha yüksek bir sayıya ulaştı.

Milli Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre, 2017 yılında zorunlu askerliğini yapan yükümlü toplamı 259 bin, profesyonel personel toplamı 156 bin. 2018 yılında fark giderek azalmaya başlamış ve yükümlü personel 262 bin, profesyonel personel 178 bin. 2019 yılında fark neredeyse kalmamış, yükümlü personel 196 bin, profesyonel personel 194 bin sayısına ulaştı. 2020 yılında pandeminin girmesiyle beraber alımlarda düşüş oldu. Yükümlü personel sayısı 257 bin, profesyonel personel 198 bin seviyelerinde artarken, 2021 yılında aradaki fark giderek azalmış hatta profesyonel asker sayısı yükümlü asker sayısından 41 bin kişi fazla olmuştur. Veriler yükümlü personel 174 bin, profesyonel asker sayısı ise 216 bin seviyelerine çıkmış. Son beş yılda paylaşılan verilere göre TSK’nın ‘Güçlü Ordu Güçlü Türkiye’ düşüncesi Savunma Sanayi ve profesyonel asker sayılarında kendini belli etmeye başladı.