Türk-İş Açıkladı! Açlık sınırı 6 bin TL'yi aştı!

Türk-İş Açıkladı! Açlık sınırı 6 bin TL'yi aştı!

Türk-İş bu ay yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını paylaştı. Araştırmaların sonucuna göre açlık sınırının 6 bin TL'yi aştığı belirlendi! Detaylar gursesgazetesi.com'da.

Her ay olduğu gibi bu ay da Türk-İş "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması" yaptı. Araştırmaların sonuçlarını vatandaşlar ile paylaşan Türk-İş, açlık sınırının 6 bin TL'yi aştığını belirledi. Yapılan bu açıklama sonucunda ise araştırmanın detayları merak edildi. Yapılan araştırma sonuçları ise şu şekildeydi;

  • Mayıs ayı sonuçlarına göre açlık sınırı - 6,017 TL
  • Mutfak enflasyonunda görülen artış aylık - %13, son on iki ay - %107
  • Mayıs ayı sonuçlarına göre yoksulluk sınırı - 19.602 TL
  • Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti - 7.836 TL

TÜRK-İŞ AÇLIK SINIRI MAYIS AYI SONUÇLARI AÇIKLAMASI

"Üretim ve tedarik maliyetlerinin artmasıyla arz etkisi ve her gün düşen alım gücünü korumak için öne çekilmiş talep etkisi nedeniyle başta gıdada olmak üzere fiyat artışlarının önü alınamıyor. Bunların ek olarak düşük faiz oranları ve kredi genişlemesi sonucu fiyatlama dengesi bozulan piyasada temel gıda maddeleri ve bazı temel ihtiyaç maddelerinde yapılmış olan KDV indirimleri fiyat artışlarının çok gerisinde kaldı fakat bunun yanında vergi gelirlerinin düşmesine neden oldu.

Ne enflasyon yavaşlıyor, ne de alım gücü yükseliyor. Kur Korumalı Mevduata(KKM) rağmen risk artışlılarından kaynaklı olarak döviz sepetinin tamamına karşı TL değer kaybetmeye devam ediyor. Yeni TL paraları kullanmaya başladığımız Ocak 2009’dan Nisan 2022’ye geçen dönemde Merkez Bankası verilerine göre tedavüldeki banknotların kupür dağılımının 5 TL’den sonra açık ara en çok 200 TL ve 100 TL banknotlarda olması TL’deki büyük değer kaybının kanıtlarından birisi olarak kabul ediliyor.

Resmi Nisan verilerine göre %118,5 olan Tarım ÜFE ve %105,8 olan Yurtdışı ÜFE geçen ay tahmin etmiş olduğumuz yaz aylarında gıda fiyatlarında gerileme ihtimalinin düşük olduğunu kanıtlar niteliktedir.

İşçi, memur, emekli, öğrenci, esnaf nefes alamıyor. Yüksek enflasyon sürdürülebilir güçlü büyümenin önündeki en büyük engellerden olduğundan işsizliğin büyümesine yol açıyor. Giderek yükselen enflasyon sonucunda alım gücü günden güne daha da düşen vatandaşlardan bazılarının karıştığı polisiye vaka girişimlerinin artış gösterdiği süpermarket yöneticileri tarafından ifade ediliyor."