Tümamiral Cihat Yaycı’dan Yeni Akdeniz Planı

Tümamiral Cihat Yaycı’dan Yeni Akdeniz Planı

Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı tarafından yeni Akdeniz planı sunuldu. Cihat Yaycı Akdeniz’de bulunan sondaj ve sismik araştırma faaliyeti yapmayan gemilerin devredilmesini önerdi. Detaylar gursesgazeteci.com’da…

Cihat Yaycı, Akdeniz’de sondaj ve sismik araştırma faaliyeti yürüten gemilerimizin Akdeniz’de daha etkin faaliyet alanları yürütmesi adına KKTC’ye kısa süreliğine geçici devri önerisinde bulundu. Faaliyet yapmayı uygun görmeyen gemilerimizin KKTC’ye devredilmesini ve KKTC’ye devredildikten sonra bu gemilere KKTC bayrağı çekilmesi önerisinde bulunarak Kıbrıs Adası çevresinde daha etkin sürdürebilir alan araştırması yapılması teklifini verdi.

Yaycı, ‘’Devletimiz eğer kendi bayrağı ile sondaj ve sismik araştırma faaliyeti yapmayı şu an uygun görmüyor ise, bizim gemilerimiz belli bir süreliğine KKTC’ye devredilebilir. KKTC’ye devrettikten sonra bunlara KKTC bayrağı çekilir.’’ ifadelerini kullandı.

Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı tarafından önerilen bu teklif şuan da karşısında Devlet kurumları tarafından resmi cevap gelmedi. Kısa süre içerisinde acil konu toplantısı oluşturan olay Devlet görevlileri arasında ortak çalışma ile fikir birliği sonrası net karar verileceği düşünülüyor. Akdeniz’de keşfedilmeyen zengin petrol ve doğal gaz kaynakları son yıllarda Dünya’da gündem haline gelmiş Küresel ve Bölgesel güçlerin ilgisini çekmişti. Üzerinde ortak anlaşmaya varılamayan Akdeniz petrol ve doğal gaz kaynaklarının çıkarılması yoğun gündem oluşturmuş. Akdeniz’e kıyıdaş ülkelerin ortak sorunu haline geldi. Son yıllarda bir anda ortaya çıkan sorun karşısında ülkeler hedef ve çıkarlarına adına hareket ettiklerinden dolayı ortak hareket edememektedirler.

Cihat Yaycı, faaliyeti yapması uygun görülmeyen sondaj ve sismik araştırma gemilerinin KKTC’ye geçici devri sonrası oluşabilecek sorunlar hakkında, ‘’Bu girişime Yunanistan-Rum ikilisinin kışkırtmasıyla itiraz etmeye kalkacak Avrupa Birliği kendi tezleriyle çelişir. Çünkü AB, Kıbrıs Adası’nda Türkler ve Rumların tümünün hakkı olduğunu savunuyor. O zaman KKTC bayrağı asıllı araştırma gemileri kendi tezlerini çökertir. Eğer itiraz ederlerse doğrudan Türkiye’ye bir şey söyleyemezler. Söylerlerse de Türkiye çıkıp, ‘Biz KKTC’yi bağımsız bir devlet olarak tanıyoruz, ona müracaat edin’ der. Bu müracaatın gerçekleşmesi durumunda ise KKTC tanınmış olur. Böylece bir taşla birkaç kuş vurmuş oluruz.’’ dedi.