TÜİK, Mart Ayı İşsizlik Rakamlarını Açıkladı

TÜİK, Mart Ayı İşsizlik Rakamlarını Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu, Mart ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre işsizlik oranı ne durumda?

Türkiye İstatistik Kurumu, Mart ayı için işsizlik oranlarını açıklayarak son durumu kamuoyuna aktardı. TÜİK tarafından hazırlanan rapora göre Mart ayındaki işsizlik oranı 11.5 olarak belirlendi. Detaylar gursesgazetesi.com'da..

TÜİK resmi internet sitesinde yayımlanan yazıya göre "Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 153 bin kişi artarak 3 milyon 894 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,4 puanlık artış ile %11,5 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %10,3 iken kadınlarda %13,9 olarak tahmin edildi." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu verileri ince ayrıntısına kadar yayımlayarak Türkiye'deki işsizlik oranını gözler önüne serdi. Yapılan veri açıklamasına göre işsizlik oranı mart ayında yüzde 0,4 puanlık artış gösterdi. Şubat ayına göre işsiz kalan insan sayısı 153.000 artarak 3.894.000 kişiye yükseldi. Verilerin açıklanmasıyla birlikte Türkiye'de ki işsizlik oranının ne kadar yükseldiği görüldü.

tuik-mart-ayi-issizlik-rakamlarini-acikladi2.png

İstihdam edilenlerin sayısı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi azalarak 29 milyon 956 bin kişi, istihdam oranı ise 0,2 puanlık azalış ile %46,5 oldu. Bu oran erkeklerde %64,4 iken kadınlarda %29,0 olarak gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından paylaşılan bilgilere göre istihdam oranı da azalmış durumda. Son yıllarda artan hayat pahalılığı ve yüksek fiyatlandırma nedeniyle vatandaşlar zor zamanlar geçirirken, iş bulmak da gittikçe zorlaşmaya başladı.

Kurum tarafından yapılan açıklamaya göre "Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 0,6 puan artarak %22,7 oldu. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15,7 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı %18,8 olarak tahmin edildi." ifadeleri kullanıldı. Yapılan incelemede iş bulma imkanlarının zorlaştığı ve işsiz insan sayısının her geçen gün arttığı görülüyor. Buna bağlı olarak artan hayat pahalılığında vatandaşlar zor zamanlar geçirmekte. TÜİK tarafından açıklanan verilerle birlikte işsizlik oranı gözler önüne serildi. Yakın zamanda işsizlik hakkında yeni çalışmaların hükümet tarafından yapılıp yapılmayacağı da merak konusu olmuş durumda.