Trakya Üniversitesi öğretim üyesinden şaşırtan öneri: Edirne'de bulunan tarihi köprüler trafiğe kapatılsın!

Trakya Üniversitesi öğretim üyesinden şaşırtan öneri: Edirne'de bulunan tarihi köprüler trafiğe kapatılsın!

Tarihi yapıları ile ünlenen şehirlerin başında gelen Edirne ili için öğretim üyesinden yeni bir öneri geldi. İşte öğretim üyesinin dikkat çeken önerisine ilişkin detaylar…

Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar başkentlik yapmış şehirlerden birisi olan Edirne, tarih boyunca farklı medeniyetlere de ev sahipliği yaptı. Bu sebep ile birçok farklı bölgesinde eski yapılar barındıran Edirne, tarihi bir şehir olma özelliğini korumaya devam ediyor.

Köprüleri, camileri ve daha pek çok tarihi yapısı ile hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri haline gelen Edirne şehri, uzmanlar tarafından da yakından takip ediliyor. Edirne’de bulunan tarihi yapıların korunmaları amacı ile titizlik ile çalışmalar yürüten uzmanlar, bu sayede Türkiye’nin kültürel ve tarihi mirası ile anılmasını da sağlıyor. Bu kapsamda Edirne’de bulunan tarihi yapılar arasında yer alan köprüler için yeni bir öneride bulunan Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı.

ÖĞRETİM ÜYESİNDEN KÖPRÜLERİ TRAFİĞE KAPATMA ÖNERİSİ!

trakya-universitesi-ogretim-uyesinden-sasirtan-oneri-edirnede-bulunan-tarihi-kopruler-trafi.jpg

Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, geçtiğimiz günlerde hem Edirnelileri ve Türkiye’nin kültürel mirasına önem veren tüm vatandaşları yakından ilgilendiren bir öneride bulundu.

Edirne’de bulunan tarihi yapılar ile ilgili konuşan Beksaç, köprülere dikkat çekti. Trafiğe açık olan tarihi köprülerin yoğun trafik sebebi ile zarar gördüğünü ifade eden Beksaç, tarihi yapıların korunabilmeleri için trafiğe kapatılmaları gerektiğini belirtti.

“YILLAR ÖNCE KAPATILMIŞTI, YİNE KAPATILMALI!”

2. Murat döneminden bu yana Edirne’de tarihi köprülerin korunduğunu ifade eden Beksaç, daha önceki dönemlerde ilgili köprülerin trafiğe kapatıldığını ve şu an yine kapatılması gerektiğini belirtti. Beksaç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Göründüğü üzere köprülerin üzerinden geçen araçlar tonajları ve diğer özellikleri sebebi ile köprüye zarar veriyorlar. Titreşimler eskiyen ve yerinden oynayan taşların üzerinde olumsuz etkiye sebep oluyorlar. Ağır tonajlı araçların baskıları çok yüksek. Hafif araçların dahi büyük bir zarar verdikleri ortada. Taşlarda kırılma, çatlama, açılma ve kopmalar görülüyor. Edirne’nin sert iklimi köprülerin bu durumunu daha da tehlikeye düşürüyor. Ben şahsen Osmanlı zamanından kalan köprülerin trafiğe kapatılmaları gerektiğini düşünüyorum.”