Trakya Üniversitesi Edirne kırmızısı için kolları sıvadı! Yurt dışı ülkelerine göre verim daha yüksek!

Trakya Üniversitesi Edirne kırmızısı için kolları sıvadı! Yurt dışı ülkelerine göre verim daha yüksek!

Seneler önce Edirne’de ortaya çıkan ve sonrasında ise yurt dışına götürülen “Edirne kırmızısı” için Trakya Üniversitesi’nde yeni bir çalışma başlatıldı. İşte Edirne kırmızısına ilişkin detaylar…

Tarih boyunca hemen hemen her alanda önemli keşiflere imza atılmış olan ülke topraklarımız, Avrupa ülkelerinin bugün halen kullandıkları birçok teknolojinin ve hizmetin de altyapısını oluşturma konusun etkili oldu. Özellikle tekstil ve gastronomi alanında yapılan çalışmalar ile tarihe adını altın harfler ile yazdırmayı başarmış olan Türkiye, bugün birçok ülkenin temel gelir kaynakları üzerinde doğrudan imza sahibi olarak ön plana çıkmaya devam ediyor.

Ülkemiz vatandaşlarının Avrupa topraklarına kazandırdığı keşiflerden birisi de halk arasında “kök boya” olarak bilinen ürünün “Edirne kırmızısı” olarak anılan rengi. 15’inci yüzyılda Edirne’de kök olarak üretilen rengi elde etmek için özel bir formül geliştiren iki usta, sonrasında formülü Fransa’ya götürerek efsane rengin Avrupa tekstil sektöründe yaygınlaşmasını sağladı. 1740’lı yılların başında üretilen ve sonrasında ise “Rouge d’Adrinople (Edirne kırmızısı)” ismi ile tekstil sektöründe kendine yer bulan bu özel renk, giderek daha da popülerleşti.

Edirne ilinde özellikle tarihi yapıların süsleme işlerinde ve şehrin diğer geleneksel el sanatlarında aktif olarak kullanılan Edirne kırmızısı, seneler içerisinde unutulmaya başlandı. Ülkemizde unutulan ancak diğer dünya ülkelerinde halen aktif olarak kullanılmaya devam edilen Edirne kırmızısı için tekrar harekete geçen Trakya Üniversitesi, rengin keşfinin yapılmış olduğu Edirne’de tekrar popülerleşmesini sağlamak amacı ile yeni bir çalışma başlattı.

ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ BAHÇEDE BİTKİ YETİŞTİRMEYE BAŞLADI!

trakya-universitesi-edirne-kirmizisi-icin-kollari-sivadi-yurt-disi-ulkelerine-gore-verim-da-2.jpg

Dünyanın tekstil sektöründe popülerliğini halen korumaya devam eden Edirne kırmızısı rengi için harekete geçen Trakya Üniversitesi, efsane rengi tekrar kent kültürüne kazandırabilmek amacı ile yeni bir çalışma başlattı. Efsane kırmızısı renginin elde edildiği bitkiyi Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu’nun bahçesinde yetiştirmeye başlayan okul yönetimi, yaklaşık olarak iki yıldır çalışmalarına devam ediyor.

OKUL MÜDÜRÜNDEN EDİRNE KIRMIZISINA İLİŞKİN BİLGİLENDİRME!

Edirne kırmızısı renginin elde edildiği bitkiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Prof. Dr. Mustafa Tan, bitkinin üretimi ve boyanın tekrar elde edilmesi için yönetilen sürecin başarılı sonuçlandığını ifade ederek şu açıklamada bulundu: “Yurt dışında olan tohumları da gördük ancak Trakya sınırlarında toplanan yabani türler, yurt dışından gelenlere göre daha verimli. Bu oldukça önemli bir bilgi. Normal şartlarda üçüncü seneden sonra bitkinin sökülmesi ve sonrasında da boya için kullanılması gerekir. Biz ikinci yılın sonunda bu konuda verimin oldukça yüksek olduğu sonucuna ulaştık.”