Temel gıdaya yeniden zam geliyor! Rusya'nın tahıl kararı yeni krize neden oldu! Ekmek hariç temel gıdaya yeni zam!

Temel gıdaya yeniden zam geliyor! Rusya'nın tahıl kararı yeni krize neden oldu! Ekmek hariç temel gıdaya yeni zam!

Rusya’nın yeni kararı sonrasında temel gıdada yeni zamlar gündeme geldi. Sevkiyatı durdurma kararı sonrasında ekmek hariç birçok ürüne zam bekleniyor. Kış öncesi fiyatlar artacak…

Rusya ve Ukrayna savaşının etkisiyle gıda ve enerji krizi Türkiye başta olmak üzere Avrupa ve birçok ülkeyi etkilemeye devam ediyor. Tahıl koridoru anlaşması ile 9 milyon ürünün ihracatının yapılmasının ardından piyasalar nispeten sakinleşse de Rusya’nın yeniden sevkiyatı durdurma kararı sonrası gıdaya ulaşma riski de artış gösterdi.

Türkiye’de gıdaya erişim riskinin ciddi seviyelerde olmadığına işaret edilse de fiyat artışlarının devam edeceği aktarılıyor. Lisanslı depoların yüzde 80’inin dolu olduğu açıklandı. Rusya’nın yeni kararı sonrasında ise ekmek hariç temel gıdada yeni zamların görülebileceği aktarıldı.

EKMEK HARİÇ TEMEL GIDAYA ZAM GELEBİLİR!

temel-gidaya-yeniden-zam-geliyor-rusyanin-tahil-karari-yeni-krize-neden-oldu-ekmek-haric-te-2.jpg

Tahıl koridoru anlaşmasının Rusya tarafından askıya alınmasının ardından gıda fiyatlarında artış görüldü. Buğday fiyatlarının karar sonrasında yüzde 7,7 oranında artarak son iki haftanın en yüksek seviyesine çıktığı aktarılıyor.

Konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise ekmek hariç diğer temel gıda ürünlerinde fiyat artışı olabileceği aktarılıyor. Özellikle kış öncesinde ve takip eden süreçte hem gıda hem de enerji fiyatlarında artışın devam edeceği düşüncesi dikkat çekiyor.

LİSANSLI DEPOLARIN YÜZDE 80’İ DOLU!

Tahıl koridorundan geçen 10 milyon ton ürünün yüzde 20’ye yakınının Türkiye’ye aktarıldığının altını çizen Ulusoy, ortaya çıkan yeni durumda bu sevkiyatın aksaması ile iç piyasada temel gıda ürünlerine erişimin lisanslı depoculuk sayesinde negatif yönde etki edeceği aktarıldı.

Türkiye’de lisanslı depoculuk alanında toplam 8,5 milyon ton kapasite olduğu aktarılıyor. Tahıl ürünlerinin uzun zaman sağlıklı şekilde saklanması olanağına sahip lisanslı depoların yüzde 80’inin dolu durumda olduğu ifade edildi. Bu kapsamda iç piyasalarda fiyatlarda oluşacak dengesizliklerin bu ürünler ile dengelenmesinin mümkün olabileceği ifade ediliyor. Ekmek hariç diğer temel gıda ürünlerine ise fiyat artışlarının devam edeceği aktarılıyor.