Tarih verildi! Avrupa'da dizel ve benzinli araçlar ne zaman kalkıyor? Piyasa allak bullak olacak!

Tarih verildi! Avrupa'da dizel ve benzinli araçlar ne zaman kalkıyor? Piyasa allak bullak olacak!

Avrupa Birliği ülkelerinde çok sık konuşulan konular arasında yer alan benzin ve dizel yakıtlı araçlara yasak tarihi araştırılmaya başlandı. Ülkeler yasak için tarih verirken ne zaman kalkacağı ise merak konusu oldu. Peki Avrupa'da ne zaman kalkacak?

Avrupa Birliği ülkelerinde çok sık konuşulan konular arasında yer alan benzin ve dizel yakıtlı araçlara yasak tarihi araştırılmaya başlandı. Ülkeler yasak için tarih verirken ne zaman kalkacağı ise merak konusu oldu. Birkaç sene önce dünya gündemine düşen önemli konular arasında yer alan benzin ve dizel yakıtlı otomobillerin yasaklanacağına ilişkin haberlerde sıcak gelişmeler yaşanıyor.

İçten yanmalı motorlar için Avrupa Birliği resmi tarih verirken ne zaman yürürlüğe gireceği ise araştırılıyor. Pandemi ile birlikte dünya gündeminin en önemli konuları arasında yer alan benzin ve dizel yakıtlı araçlar çok sık konuşulmaya başlarken Avrupa Birliği Parlamentosu'nda ise bu konu konuşulmaya başlandı. Merakla beklenen içten yanmalı motorlar için yasak tarihi ise resmen belli oldu. İşte detaylar!

2035 YILINA KADAR İÇTEN YANMALI MOTORLAR TEDAVÜLDEN KALDIRILACAK

avrupa-icten-yanmali-motor-yasagi.jpeg

Yasaklar ile ilgili gelişmelerin Türkiye'yi kapsayıp kapsamadığı merak edilirken bu haberler ile ilgili sıcak gelişmeler yaşanıyor. Vatandaşlar içten yanmalı motorların yasaklanacağı tarihi araştırırken bir yandan da kuliste konuşmalar sürüyor.

Otomobil üreticilerini derinden etkileyecek bu gelişme sonrasında ise hangi ülkelerin bu karara uyacağı merak ediliyor. Avrupa'da yer alan ülke temsilcileri bu konu ile ilgili görüşlerini sık bir şekilde paylaşırken tarih ise resmen verildi. Ülke temsilcilikleri yaptıkları görüş birliğinde 2035 yılına kadar içten yanmalı motorların tedavülden kaldırılacağı konusunda paydaş oldular.

ELEKTRİKLİ OTOMOBİL İÇİN 2030 YILINA KADAR FABRİKALAR KURULACAK

Dünya gündeminden gelen haberler doğrultusunda Hollanda milletvekili Jan Huitema yaptığı açıklama sonrasında elektrikli (hibrit) otomobillere geçiş süreci için açıklamalarda bulundu. Önemli haberler arasında yer alan bu gelişmeler sonrasında ise Avrupa Birliği ülkelerinde 2030 yılına kadar 25 giga fabrika kurulacağını ifade etti.

SIFIR EMİSYONLU KARAYOLU HAREKETLİLİĞİ PROJESİ "START" VERECEK

avrupa-benzinli-dizel-arac-yasak-tarihi.jpeg

Geçtiğimiz yıllarda sık sık konuşulan bu gelişmeler ile ilgili somut adımların atılması otomobil üreticilerini derinden etkiliyor. Sıfır emisyonlu karayolu hareketliliği ile ilgili birçok konu merak edilirken program çerçevesinde ise birçok emisyonlu araçlar için sınırlamalar getirildi.

2030 yılı bu hareketlilikte önemli bir dönemeç olarak adlandırılırken bu döneme kadar otomobillerde yüzde 55 oranında, kamyonet sınıfı araçlarda ise yüzde 50 oranlarında emisyon azaltma hedefi belirlendi. Gelecek bu haberler ile birlikte sıfır emisyonlu otomobil satın almak dünya ülkelerinde daha ucuz bir hale gelecek. Avantajlı bu gelişmeler sonrasında ise neler yaşanacak?

İçten yanmalı motor kullanımları Avrupa ve dünya ülkelerinde yavaş yavaş azalmaya devam ederken dünya EV dönemine doğru ilerliyor. Avrupa lityum iyon pil kapasitesi ile ilgili Çin'den sonra en fazla büyüyen bölge olarak biliniyor. Avrupa ülkelerinin karayollarında yolculuk yapan araçların büyük çoğunluğunun yüzde 67'i dizel ve diğer yüzde 25'lik oran ise benzinli araçlar. Elektrikli araç oranı ise yüzde 11 olarak açıklandı.

Tüketici lehine yaşanacak bu olumlu hareketler sonrasında ise otomobil üreticilerinden yeni yasaklara tepki geldi.

OTOMOBİL ÜRETİCİLERİNDEN YASAKLARA TEPKİ

Avrupa Birliği Parlamentosu'ndan dünya basınına yansıyan gelişmelere göre 2035 yılından sonra benzin ve dizel yakıtlı araçlar tedavülden kaldırılacak. Yapılan açıklamada satışının yasaklanmasını ileten tasarı oy çokluğu ile kabul edildi. Türkiye'de bu karar için daha öncesinde "evet" oyu vermişti.

Ülkelerin temsilci üyeleri ve üye ülkeler ay sonu itibari ile birlikte tasarıya yönelik tutumlarını paylaşarak AB komisyonuna kararını bildirecek. Sonrasında ise uzlaşma çalışmalarının başlaması bekleniyor.

Elektrikli otomobil üretimleri bu süreçte hızlıca artmaya devam ederken kurulacak yeni giga fabrikaları ile birlikte artık dünyada yeni bir dönem başlayacak. Öte yandan ise otomobil üreticilerinden bu yasaklar ile ilgili tepki açıklamaları gelmeye devam ediyor.