“Tam Kurtulduk” Derken, Yeni Bir Salgın Daha Geldi: Maymun Çiçeği Virüsü Hızla Yayılıyor, Karantinalar Başladı!

“Tam Kurtulduk” Derken, Yeni Bir Salgın Daha Geldi: Maymun Çiçeği Virüsü Hızla Yayılıyor, Karantinalar Başladı!

Bir süredir gündemde yer alan maymun çiçeği virüsünün, Avrupa ülkeleri dışında da yayılım gösterdiği öğrenildi. Acil toplanan sağlık kurumları virüse ilişkin uyarılarda bulunurken, bazı ülkelerde karantina tedbirleri başladı.

Son iki haftadır dünya sağlık gündeminde yer alan maymun çiçeği virüsü, vaka sayılarını arttırmaya başladı. Belçika hükümeti bu kapsamda karantina kararı aldı.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Son günlerde gündeme bomba gibi düşen maymun çiçeği virüsü, ülke sınırlarımız içerisinde de sağlık alanında en çok sorgulanan konu başlıklarından birisi haline geldi. Henüz koronavirüs salgınının maske tedbirlerinden yeni kurtlan ve derin bir nefes alan vatandaşlar, olası bir maymun çiçeği virüsü yayılımına karşın virüs hakkında bilgisi sahibi olmak istiyorlar.

Maymun çiçeği virüsü literatür çalışmalarında “Monkeypox” ismi ile yer alır ve ilk olarak Batı ile Orta Afrika’nın tropikal ormanlarında ortaya çıkmıştır. Zamanla diğer ülkelere de yayılım gösteren virüs, 1958 yılında maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir salgının ortaya çıkması ile tespit edilmiştir. İnsanda ilk olarak 1970’li yıllarda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde gözlenen virüs, o tarihten sonra Batı ve Orta Amerika ülkelerinde de gözlenmiştir.

Belçika’dan Karantina Kararı!

maymun-cicegi.jpg

Şimdiye kadar resmi kayıtlara girmiş 3 vakaya sahip olan Belçika hükümeti, tüm hastaların ortak bir fetiş festivaline katıldığını açıkladı. Ülkenin ikinci büyük şehri olan Antwerp’te yaklaşık olarak iki hafta önce Darklands isimli bir fetiş festivali düzenlenmişti.

Antwerp şehrinde 5 gün boyunca süren festivalin, çoğunluğu erkek olan 10 bin kişiden oluştuğu ve katılımcıların hem yurtdışından hem de yurtiçinden geldiği öğrenildi. Ciltte kabarcıkları olan ve grip benzeri semptomlara sahip olan katılımcıları uyaran festival yönetimi, dikkat edilmesi yönünde açıklamalarda bulundu. Şimdiye kadar alınan tedbirler kapsamında açıklamalar yapan Belçika hükümeti, 21 günlük karantinayı resmen onayladı.

WHO’dan “Sıra Dışı” Tanımı

Artan maymun çiçeği vakalarına karşın açıklamalarda bulunan WHO, vakaları “sıra dışı” olarak tanımladı. WHO bu tanımlamanın nedenini ise vakaların çoğunluğunun eşcinsel erkeklerde gözlenmesi ve Avrupa ülkeleri dışında da geniş bir alanda tespit edilmesi olarak gösterdi.