Son Dakika: Sağlık çalışanlarının mali hakları ile ilgili kanun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Son Dakika: Sağlık çalışanlarının mali hakları ile ilgili kanun TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

Geçtiğimiz günlerde Ak Parti tarafından Meclis'e sunulan sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin yasa teklifi kabul edildi.

Geçtiğimiz günlerde Ak Parti tarafından Meclis'e sunulan sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin yasa teklifi kabul edildi. Toplamda 14 maddeden oluşan yasa teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunulmasının ardından bugün teklifle ilgili bir son gelişme yaşandı. TBMM Genel Kurulu yasa teklifini kabul etti.

Sağlık çalışanlarının özlük ve mali haklarında iyileştirmeye gidilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan yasa teklifi ile ilgili gelişmeler vatandaşlar tarafından merakla bekleniyordu. Özellikle sağlık çalışanları tarafından arama motorlarında sıklıkla sorgulatılan yasa teklifi ile ilgili Ankara'dan bir son dakika gelişmesi geldi. AKP tarafından sunulan yasa teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu tarafından kabul edildi ve yasa resmileşti. Peki; yeni yasanın detayları neler? Detaylar ve satır başları Gürses Gazetesi'nde...

MAAŞLARDA İYİLEŞTİRMEYE GİDİLECEK

Yeni yasa kapsamında adli tıp kurumlarında ya da üniversite hastanelerinde görev yapan hekimler de düzenlemeden faydalanabilecek. Çalışan doktorların yanı sıra emekli doktor ve diş hekimlerinin de maaşlarında artırıma gidilecek.

AİLE HEKİMLERİNİN UZMAN OLMASI KOLAYLAŞACAK

Son dakika gelişmesi olarak henüz yeni onaylanan yasa ile aile hekimlerinin uzmanlık mertebesine geçmesi de kolaylaştırıldı. Şu an aile hekimi olarak görev yapan hekimlerin uzmanlık eğitimi uygulama süreleri 2029 yılına kadar uzatıldı.

VATANDAŞLARIN BORÇLARINA AF ÇIKTI

Yeni gelen yasa ile birlikte yalnızca doktor ve doktor emeklileri için değil vatandaşlar için de kararlar alındı. Vatandaşları sevindiren haber az önce Ankara'dan geldi. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanan yeni yasa kapsamında SGK güvencesine sahip olmayan vatandaşların sağlık sigortalarından yararlanabilmeleri için bazı ayrıcalıklar tanınarak vatandaşların işlem maliyetlerinin düşmesi ve kolaylaşması sağlanacak.

Hastanelere borçlu olan vatandaşların ise borçlarına af çıktı. Yeni yasa kapsamında vatandaşların hastanelere olan 10 bin TL'ye kadar tutardaki borçları da silinecek.

BAKAN KOCA'DAN SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI

Yasanın Meclis'te onaylanmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca resmi sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşımlar yaptı. Bakan Koca'nın paylaşımlarında kullandığı ifadeler şu şekilde;

  • ÖZETLE MADDE 1. Sahada aile hekimliği görevi yapan hekimlerin, sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi (SAHU) alma hakları 2029 yılına kadar uzatıldı.
  • ÖZETLE MADDE 2. Tabiplerin ve uzman tabiplerin emeklilik maaşları pirim kesintisinden bağımsız olarak ve 2008 öncesi ve sonrası ayrımı yapılmaksızın artırıldı.
  • ÖZETLE MADDE 3. Sağlık tesislerinde ek ödemeye esas işlemleri denetlemek üzere, inceleme heyetlerinin oluşturulmasına yasal altyapı oluşturuldu. Sağlık çalışanlarının döner sermaye EK ÖDEME TAVANLARI ARTIRILDI. Kanunun 3. maddesi şunları içeriyor:
  • MADDE 3-1: Döner sermaye ek ödeme tavanları; eğitim görevlisi ile profesör ve doçentlerde yüzde 800’den yüzde 950’ye, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700’den 850’ye yükseltildi.
  • MADDE 3-2: Döner sermaye ek ödeme tavanları pratisyen tabip ve diş tabipleri ile uzman eczacılarda yüzde 500’den 650’ye; hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250 oranı yüzde 305’e yükseltildi.
  • MADDE 3-3: Döner sermaye ek ödeme tavanları diğer personelde yüzde 150’den 225’e; özellikle tıbbi işlemlerde, işlemler karşılığı yapılacak ek ödemelerde yüzde 800 ve 700 oranları sırayla 950 ve 850’ye yükseltildi.
  • MADDE 3-4: Sağlık çalışanlarına bugüne kadar ödenmekte olan sabit ek ödemenin, merkezi yönetim bütçesinden maaşla birlikte ödenmesi sağlandı.
  • MADDE 3-5: Döner sermaye ek ödemesinin hastane tahakkuklarına bağlı olması ortadan kaldırılarak il veya ülke bazında aynı standartla ek ödeme verilmesi sağlandı. Bu düzenlemeyle hastanelerimizin hepsi ek ödeme verebilir hale gelecek.
  • ÖZETLE MADDE 4. Sabit ek ödeme konusunda yapılan değişiklikten, Bakanlık kadrolarında olup üniversitede uzmanlık eğitimi veya yan dal uzmanlığı eğitimi gören asistanlar da yararlanacak.
  • ÖZETLE MADDE 5. Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sağlık hizmeti almış olup pirim borcu gibi nedenlerle hastane gideri karşılanmayanların 5 bin liranın altında olan borçları terkin edildi.
  • ÖZETLE MADDE 6. Sağlık Bakanlığından yapılan sabit ek ödemenin merkezi yönetim bütçesinden karşılanması ve ek ödeme tavanlarının artırılması gibi hususlar, benzer şekilde üniversite hastanelerinde de gerçekleştirildi.