Son dakika: Kiralık ve satılık ilanları, artık can sıkamayacak! GİB, bildirimleri zorunlu tutan kararı yayınladı!

Son dakika: Kiralık ve satılık ilanları, artık can sıkamayacak! GİB, bildirimleri zorunlu tutan kararı yayınladı!

İnternet platformları aracılığı ile satışa sunulan veya kiralanan taşınır ve taşınmazlara ilişkin yeni bir karar alındı. Son dakika haberi olarak gündeme düşen yeni karar, Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyuruldu...

İnternet ortamındaki fahiş fiyatlara engel olabilmek amacı ile GİB tarafından düzenlenen tebliğ, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Tebliği Hazırladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Gelir İdaresi Başkanlığı, bir süredir üzerinde konuşulan fahiş taşınır ve taşınmazlara ilişkin bir karara vardı. Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ni hazırlayarak Resmî Gazete’de yayınlanmasını sağladı. Bu kara tebliği ile birlikte internet ortamında satışa sunulan veya kiralanmasına izin verilen gayrimenkullerin bilgilerinin, kuruma bildirilmesine ilişkin düzenleme yapılmış oldu.

Bildirim Yapmak Artık Zorunlu!

2022/04/09/gelir-idaresi-baskanligi.jpg

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından Resmî Gazete’de yayınlanmış olan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında, internet ortamı ve diğer sosyal ağ siteleri aracılığı ile yayınlanan satılık ve kiralık ilanları için bildirimin yapılması zorunlu hale getirilmiş oldu.

Yayınlanan yeni tebliğe göre taşınmazlar ve taşınırlar ile hizmet ve diğer malların satılması ya da kiralanması için aracı olan hizmet sağlayıcıları, sosyal ağ sağlayıcıları ve diğer yer sağlayıcılar, aylık periyotlar halinde Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirim vermek zorunda kalacak.

İlgili yer sağlayıcılar, hizmet sağlayıcılar ve diğer sosyal ağ sağlayıcıları, yapacakları bildirimlerde T.C kimlik numaraları, isim ve soy isimleri, unvanları, vergi kimlik numaraları, iş yeri adresleri ile ilan veren kişiler adına gerçekleştirilmiş olan tahsilat tutarları için Gelir İdaresi Başkanlığı’na bilgi verecekler. Kurumun istemesi durumunda ek bilgilerin iletilmesi de zorunlu tutulacak.

İlk Tarih 1 Ağustos!

Resmî Gazete’de yayınlanmış olan tebliğe göre haziran ayı içerisinde ilk kez ilan verecek olanlar, 1 Ağustos tarihine kadar GİB’e bilgi verecek. Hali hazırda yayında ilanı bulunanlar ise 31 Ağustos’a kadar bildirimlerini gerçekleştirmek zorunda.