Son Dakika: İçişleri Bakanlığı 81 il için nişan, düğün ve asker uğurlaması genelgesi yayınladı!

Son Dakika: İçişleri Bakanlığı 81 il için nişan, düğün ve asker uğurlaması genelgesi yayınladı!

Yaz ayları gelmeye başladığı andan itibaren düğün, nişan ve asker uğurlamasında tedbirleri güçlendirmek için İçişleri Bakanlığı ile genelge gönderdi. İşte detaylar...

Bugün İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile genelge gönderildi. Bu genelgenin amacı ise, son dönemde artan ve daha da artacak olan nişan, düğün ve asker uğurlamasının sayısı ile birlikte yaşanabilecek bazı olumsuz durumlara karşı tedbir olmak oldu. "Mutluluğa kurşun sıkma geleceği karartma" afişi ile bilgilendirilecek olan vatandaşların bu süreçte daha huzurlu ve mutlu olabilmesi için çalışılacağı açıklandı.

Eskiden bu yana düğün, nişan ve asker uğurlaması gibi özel günlerde yaşanan talihsizlikler nedeniyle pek çok vatandaş tehlikeye maruz kaldı. Dönem dönem haberlerde en çok karşılaşılan ölüm haberleri, özel günlerde silah ile rastgele ateş eden kişilerin masum insanları yaralaması ya da öldürmesi şeklindeydi. Bilinçsiz ve rastgele sıkılan kurşunların önüne geçerek, mutlu günlerin kederli bir güne dönmesini engellemek amacıyla çalışmaların yürütüleceği açıklandı.

MUTLULUĞA KURŞUN SIKMA GELECEĞİ KARARTMA

İçişleri bakanlığı tarafından kişileri bilinçlendirmek amacıyla "Mutluluğa kurşun sıkma geleceği karartma" sloganın kamu kurum ve kuruluşların internet sitelerinde paylaşması, şehirlerde ve ilçelerde ise billboardlara asılmasına karar verildi. Vatandaşları bilgilendirme amacı taşıyan bu sloganın sosyal medya platformlarında yayılmasına da özen gösterilirken, ulusal ve yerel basın organlarında paylaşılması zorunlu tutuldu.

Bu tür durumların önüne geçebilmek için alınan bazı tedbirler şu şekildeydi;

  • Düğün, nişan ya da asker uğurlaması gibi etkinliklerde havaya ateş kişileri engellemek amacıyla, organizasyon sahiplerinden taahhütname alınması uygulaması daha önce olduğu gibi şu an da devam edecek.
  • Valilikler ve kaymakamlıklar tarafından bu kutlamalarda silahların önüne geçilerek, kullanılmaması amacıyla toplumda farkındalık yaratacak ve vatandaşları bilgilendirecek bazı kampanyalar yapılmasına karar verildi.
  • Yine vali ve kaymakamlar tarafından toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik yürütülen çalışmalarda muhtar toplantılarında kişilere bu konular aktarılarak, bu etkinliklere sivil polisler gönderilecek.
  • Düğün, nişan ya da asker uğurlaması gibi etkinliklerde önüne geçilemeyen herhangi bir havaya ateş açma durumunda, ateş açan kişinin kamu personeli olduğu tespit edilirse, personel hakkında adli işlem başlatılacak.

Bu genelgelerin ise; 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulmaması” başlıklı “Kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda;(…) Silahla ateş eden veya patlayıcı madde kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” maddesi uyarınca yayınlandığı ve alınan tedbirler ile geçmişten bu yana olay sayısının özellikle 3 senede düştüğü bildirildi.