Sicil affı kapıda! Kredi sicili bozuk olanlara tek seferlik şans verilecek: İşte o kritik karar!

Sicil affı kapıda! Kredi sicili bozuk olanlara tek seferlik şans verilecek: İşte o kritik karar!

Bankada kredi ve kredi kartı borcu bulunanlara yeni bir af yasası çıkarılıyor. Torba yasa kapsamında Resmi Gazetede yayımlanan yeni kanun ile beraber kredi ya da kredi kartı borcu bulunanlar aftan yararlanabilecek. Alınan yeni yasa kimler için geçerlidir?

Devletin yeni torba yasası kapsamında 2.000 TL ve altı alacak tasfiyesi bulunanlar ile beraber kredi ya da kredi kartı borcundan dolayı sicili bozuk olanlara yeni bir düzenleme geliyor. Ekonomik düzenleme kapsamında yasa Resmi Gazetede yürürlüğe yayınlandı. Kanun kapsamında karşılıksız çek, kredi ya da kredi kartı borcu ile protestolu seneti bulunan vatandaşların borcuna yönelik sicil affı getiriliyor.

SİCİL AFFI BAŞVURUSU ONLİNE NASIL YAPILACAK?

Sicil affı yasası kabul edildiği anda kişiler bankalarla ile iletişime geçerek kara listeden çıkma talebinde bulunabilecek. E-devlet sistemi üzerinden yasallaştığı anda başvuru iletilebilecek. Kredi sicil affına yönelik yapılacak başvuru e-devlet sitesi içerisinde yer alan “Türk Bankalar Birliği” adımı kullanılarak yapılabilecek.

SİCİL AFFI YASASINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

Kanun kapsamında getirilen sicil affı sonrasında belirli kriterlere sahip olan vatandaşların sicili temizlenecek. Bu yasadan faydalanabilecek kişiler arasında şunlar yer alıyor:

  • Gerçek ya da tüzel kişilere yönelik bireysel kredi borcu bulunanlar
  • Gerçek ya da tüzel kişilere yönelik ticari kredi kartı borcu bulunanlar
  • Protestolu senedi bulunanlar
  • Karşılıksız çek kullananlar

SİCİL AFFI NE KAZANDIRACAK?

sicil-affi-kapida-kredi-sicili-bozuk-olanlara-k-seferlik-sans-verilecek-iste-o-kritik-kar-2.jpg

Kredi sicil affı yasası vatandaşlara yeniden kredi çekebilme fırsatı sunuyor. Kara listeye düşen her birey takipli olduğu için 5 yıl boyunca herhangi bir bankadan kredi talebinde bulunamıyor. Sicil affı ile beraber bu kapsamda kişinin 5 yıl beklemesine gerek kalmadan istediği zaman istediği bankadan kredi ya da kredi kartı talep edebilmesi mümkün hale gelecek.

SİCİL AFFI ŞARTLARI NELERDİR?

Yapılan son torba yasası değişikliği ile çek ve sicil affı tüm vatandaşları maddi olarak ferahlatacak. Yürürlüğe girmesi ile beraber zamanında kredi ya da kredi kartı borcunda ödeyemediği için kredi çekme şansı olumsuz etkilenenler için yeni bir fırsat oluşacak. Geçmiş ödemelerdeki tüm olumsuz kayıtlar silinecek.

SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Kredi sicil affına başvuruda bulunmak isteyenlerin Resmi Gazetede yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren başvurusu alınacak. Bu kapsamda bankada kara listede bulunanlar, yatırımcıların harç ve vergi yapılandırmaları kapsamında sicili yasası affından yararlanabilecek. Kredi notu düşen, kara listede bulunan tüm esnaflar yasalaştığı andan itibaren bankaya başvurusunu iletebilecek.