SGK Yardım Ödemelerine Nasıl Başvuru Yapılır? SGK Yardım Ödemelerinden Kimler Faydalanabilir?

SGK Yardım Ödemelerine Nasıl Başvuru Yapılır? SGK Yardım Ödemelerinden Kimler Faydalanabilir?

SGK'nın özellikle çalışan kadınlar için hazırladığı bazı ödenekler bulunmaktadır. Bu yardım ödeneklerinin belirli şartları bulunmaktadır. İşte SGK yardım ödenekleri...

SGK'dan alınabilecek yardımlardan biri de SGK emzirme yardım ödeneğidir. Bu yardım eskiden bu yana verildiği gibi bu sene artan fiyat artışı ile gündeme tekrardan gelindi. Yalnızca emzirme ödeneği ile kalmayarak daha pek çok yardımlar, çalışan kadınların çalışma hayatlarını kolaylaştırabilmek adına yürürlüğe girilmiştir. Kadın çalışanlara verilen bu emzirme ödeneğinin verilme amacı; kadınların çalışma hayatında kendilerini güvence altında hissetmelerini sağlamaktır. Peki kadınların çalışma hayatlarında alabilecekleri bu yardımlar başlıca nelerdir?

SGK Yardım Ödenekleri

1. Doğum Parası: 2015 tarihinden bu yana yürürlüğe giren ve desteklenen doğum parası, hem çalışan hem de çalışmayan kadınlara verilmektedir. Doğum yaptıktan sonra belirli adımları tamamladıktan hemen sonra başvuru yapılabilmektedir. Doğum parası için başvuru yapmak isteyenler; Doğan bebeğin T.C. kimlik kartını, anne ya da babanın kimlik kartını, başvuru için gerekli merciiden alınan belge (Nüfus Müdürlüğü) ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne onaya gönderilmektedir. Bu başvuru onaylandıktan sonra; ilk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için ise 600 TL verilmektedir.

2. Yarım Gün Çalışma Desteği: Çalışma hayatındaki kadınların çocukları ile belirli bir döneme kadar ilgilenebilmesi için yapılan bu destekte önemli olan nokta çocuğun yaşı olmaktadır. Çalışan anne yalnızca çocuğu ile 3 yaşına kadar bu destek ile ilgilenebilmektedir. 3 yaşına kadar anneler yarım gün çalışabilme haklarına sahip olurlar. Bu durumda aynı zamanda da yarım gün çalışsalar dahi tam maaş alabilmektedirler.

3. Emzirme Desteği Ödeneği: Son dönemde gündeme gelen bu yardım, belirli şartlar dahilinde verilmektedir. SGK ya da Bağ-Kur'lu olan annelere verilebilmektedir. Doğumdan önce en az 4 ay prim ödemesi yapmış olan annelerin doğan çocuklarının da yaşaması, desteği alabilmelerindeki en önemli şartlardandır. Ödemeyi alabilmek için SGK'ya başvuru yapmak yeterli olacaktır. Emzirme ödeneği geçtiğimiz sene 2021 yılında 232,00 TL iken bu sene 2022 yılında 316,00 TL'ye yükseltilmiştir. Bu para doğumdan sonra bir kere istenebilmektedir. Doğumdan hemen sonra 2 ay içerisinde başvurusu onaylanan anneler en yakın postaneden bu parayı edinebilmektedir.