Şevval Ayı Orucu Ne Zaman Başlar? Şevval Orucu Nasıl Tutulur?

Şevval Ayı Orucu Ne Zaman Başlar? Şevval Orucu Nasıl Tutulur?

Şevval Ayı yaklaştıkça Şevval Ayı ile ilgili pek çok konu merak edilmeye başlandı. Peki Şevval Ayı orucu ne zaman başlayacak?

Ramazan'ın bitmesi ile tutulmaya başlanan Şevval Orucu hakkında pek çok merak edilenler bulunmaktadır. Her Ramazan'dan sonra tutulması tavsiye edilen oruç hakkında bilinmesi gereken pek çok bilgi bulunmaktadır. Şevval Ayı'na girilmesi ile birlikte de internette bu konu ile alakalı pek çok araştırma yapılmaktadır. Peki Şevval Ayı Orucu nedir? Nasıl tutulur? Farz mıdır? işte tüm detaylar...

Şevval Ayı Orucu Nedir?

Bir diğer adı ile de 6 gün orucu Ramazan Bayramı'nın ilk gününün haricinde tutulmaktadır. Ramazan Bayramı'nın ilk günü yanı Şevval Ayı'nın başlangıcında oruç tutulmamasının sebebi ise bu ayda tutulacak olan oruç için bazı günlerin mekruh sayılmasıdır. Şevval Ayı'nda tutulacak oruç için mekruh sayılan günler başlıca şu şekildedir:

  • Ramazan Bayramı'nın ilk günü yani Şevval Ayı'nın başlangıcı,
  • Tek başına Cuma günü ya da
  • Tek başına Cumartesi günü oruç tutmak mekruh sayılmaktadır.

Şevval Ayı'nda tutulan oruçların belirli bir tutulma süresi yoktur. Bu ay boyunca tutulacak olan 6 gün orucunu art arda da tutulabilir, ara verilerek de tutulabilmektedir. Peki Şevval Ayı Orucu nasıl tutulur?

Şevval Ayı Orucu Nasıl Tutulur?

Şevval Ayı orucu tıpkı Ramazan Ayı'nda tutulan oruç şeklinde tutulmaktadır. İmsak vaktinde başlayan oruç, akşam ezanına kadar tutulmaktadır. Herhangi bir şekilde değişiklik olmaksızın Şevval orucunu Ramazan Bayramı'nın birinci günü hariç 6 gün boyunca tutulabilmektedir. 30 gün boyunca süren Şevval Ayı'nda oruç, art arda tutulabilen Şevval orucu farklı zamanlarda da tutulabilmektedir. Şevval Ayı'nda tutulan oruç Ramazan Ayı'nda tutulması gereken oruçların kazası yerine geçmemektedir. Peki Şevval Ayı orucu farz mıdır?

Şevval Ayı Orucu Farz Mıdır?

Şevval Ayı orucu ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de Şevval orucunun farz olup olmadığıdır. Şevval Ayı orucu tavsiye edilen bir oruçtur. Yani Şevval Ayı orucu farz olmayan bir ibadettir. Peygamberimiz Hz. Muhammed Şevval orucu ile ilgili şöyle buyurmuştu; "Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur."

Bu Sene Şevval Ayı Ne Zaman?

Bu sene 2 Mayıs 2022 tarihinde başlayacak olan Şevval Ayı 30 Mayıs tarihinde sona ermektedir.