Putin Dünya'ya Meydan Okudu! Petrol Sadece Benim Emrimle Satılır Dedi!

Putin Dünya'ya Meydan Okudu! Petrol Sadece Benim Emrimle Satılır Dedi!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya'da petrol ticaretinin sadece kendi emriyle gerçekleşebileceğini ifade eden kelimeler kullandı. Putin'in ifadeleri sonrası ABD ve Ortadoğu ülkelerinden tepki gecikmedi. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

Putin'den Meydan Okuma!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dünya'da petrol ticaretinin sadece kendi emriyle gerçekleşebileceğini ifade eden kelimeler kullandı. Putin'in ifadeleri sonrası ABD ve Orta Doğu'da petrol zengini otoriter ülkelerinden tepki gecikmedi. Rus Çarlığını kazandığı savaşlar neticesinde 'Rus İmparatorluğu' haline getiren 'Deli Petro' lakaplı 1.Büyük Petro'nun varisi olduğunu iddia eden Vladimir Putin, eski zaman koşullarında imparatorluğun kazanılmasında yaşanılan zorlukları günümüz Rusya'sında da aynı olduğunu belirterek Dünya'ya meydan okudu. Rusya'nın hiçbir zaman geri adım atmadığını kendini müdafaa etmeye hazır olduğunu, temel düşüncenin Rus halkı ve Rusya'nın varlığı olacağını dile getirdi. Rus ekonomisinin çoğunluğu enerji sektöründen elde etmesi Batı tarafından ekonomik silah olarak her defa dile getirilmesinden şikayetçi olan Putin, artık Batının bu yönlü tercihinin olmayacağını söyledi. Avrupa nasıl ki Rus gazına alternatif arayışı içindeyse aynı oranda Rusya'da kendi gazlarını Asya ülkelerine satmaya hazır olduklarını ifade etti. Böylelikle artık özellikle Avrupa ülkelerinin Rusya'ya karşı siyasi alanda her defa kullandığı literatür haline gelen enerji yaptırımı söylemlerinin rafa kalkacağı döneme yaklaştıklarını ifade etti.

Ukrayna Savaşıyla Rusya'ya uygulanılan yaptırımlar ABD öncülüğündeki Batı ülkelerini pek cezbetmedi. Rusya'nın tamamıyla tüm salt ekonomik gelir kaynağının önünü kesmek için Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Rus gazına tam teşekküllü ambargo açıklamaları yoğun gündem oluşturdu. Diplomasi trafiğini günlerce meşgul eden Rus gazına uygulanacak ambargo kararı gündeme bomba gibi düştü. Daha Avrupa Birliği ülkeleri kendi içerisinde oy birliğine dayanan karar çıkaramazken kafalarda derin soru işaretlerine sebep oldu. Dünya'da gerçekleşen iki dünya savaşının da Avrupa'dan yayılması gelecekte oluşabilecek yeni bir savaşında Avrupa'dan çıkacağının sinyalleri Corona dönemiyle başlayan anlaşmazlıklar temel tezini oluşturuyor. Birlik ülkeleri içinde artık kuruluş aşamasında olduğu gibi Avrupa menfaatine uygun kararlar alınmayarak, ülkelerin tek amaçlarının tek yönlü dış politika belirlemelerine sebebiyet veriyor. Macaristan'ın Doğu bloku ülkeleri diye adlandırılan Çin ve Rusya'ya yanaşması ikili ilişkilerini güçlendirmeye yönelik atılımları birlik içinde uyumsuzluk ve ayrışmaların var olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda Türkiye yanlısı politika ve eylemlerde gerçekleşmektedir.