NATO zirvesi öncesi Finlandiya'dan Türkiye açıklaması! 'Türkiye geri adım atmıyor'

NATO zirvesi öncesi Finlandiya'dan Türkiye açıklaması! 'Türkiye geri adım atmıyor'

Finlandiya ve İsveç ile olan NATO katılım sürecinde Türkiye kaygıları sebebiyle oy birliğinde olumlu oy kullanmayacağını belirtmesi ardından aylarca süren diplomatik trafiği halen daha net ortak anlaşma sağlanmamaktadır. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

Finlandiya ve İsveç ile olan NATO katılım sürecinde Türkiye kaygıları sebebiyle oy birliğinde olumlu oy kullanmayacağını belirtmesi ardından aylarca süren diplomatik trafiği halen daha net ortak anlaşma sağlanmamaktadır. Finlandiya, Türkiye'nin şartlarını kabul edilebilir düzeyde olanlarını istedikleri şekilde karşılayabileceklerini ve ortak mutabakata varılabileceği hakkında açıklamalar geldi. Ama en önemli olanı terör örgütlerine verilen maddi ve lojistik desteğin tamamıyla durması ve konuk olan kişilerin de iadesi üzerinde net anlaşma ya da açıklama gelmedi. İsveç Parlamentosu karar alma mekanizmasında günlerdir çözülemeyen siyasi kriz oluştu. Terör örgütleri destekçisi ve sevicisi olan bağımsız milletvekili, mecliste alınan karara vermiş olduğu hayır oyuyla çoğunluk elde edilemiyor. İsveç parlamentosunda şuan Türkiye'nin isteklerinin oluşabilmesi için önce kendi yasama süreçlerinde var olan sorunları çözmesi gerekiyor.

Sauli Niinisto, NATO üyeliği konusunda Türkiye ile ilişkilerin seyrine değindi. Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, Türkiye geri adım atmıyor. İspanya'da yapılacak NATO Zirvesi'nde anlaşacağımıza inanmıyorum. Niinisto, Türkiye'nin talepleri konusunda geri adım atmadığını vurguladı. Buna rağmen görüşmelerde bir ilerleme var ve müzakere sürüyor. Türkiye ile İspanya'da yapılacak NATO Zirvesi'nde anlaşacağımıza inanmıyorum. Eylül'den önce NATO'ya gireceğimizi düşünmüyorum.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de yaptığı açıklamada, Türkiye ile İsveç arasında dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan NATO müzakerelerini değerlendirdi. Görüşmelerin yapıcı geçtiğini aktaran Linde, Yapıcı görüşmeler gerçekleşti, burada en önemlisi de görüşmelerin devam edecek olmasıdır. Linde bu müzakerelerin uzun zaman almasına da hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye nasıl ki kendi güvenliği için yıllardır süregelen yıllar içinde tehdit algıları sebebiyle savunma sanayisinde önemli gelişmeler ve millilik oranını %70 seviyelerine getirme başarısında bulunarak artık tehdit algıları karşısında net durabilmektedir. Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın tehdit ifadeleri sonrasında ilk savunma ve güvenlik seçeneği NATO'yu tercih ediyorsa, Türkiye'nin var olan kaygı ve taleplerini kabul etme şartı zorunluluğu bulunuyor.