Mülteci Sorunu Hakkında Son Durum Nedir? Mülteciler Ne Zaman Gönderiliyor?

Mülteci Sorunu Hakkında Son Durum Nedir? Mülteciler Ne Zaman Gönderiliyor?

Son günlerde Türkiye’nin bir numaralı gündem konusu olan mülteciler ne zaman gönderilecek sorusu ile ilgili resmi açıklamalar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gelmişti. Mülteciler hakkında son durum? İşte haberin detayları…

Son günlerde Türkiye’de bir numaralı gündem konusu olan mülteciler ne zaman gönderileceği hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çeşitli muhalif parti başkanları tarafından resmi açıklamalar ve projeler resmi açıklama ile yayınlanmıştı. Sosyal medya da büyük tepki uyandıran mülteci sorunu kriz boyutunu aşarak Türkiye’nin bir numaralı gündem başlığı haline geldi. Sokaklarda, Restoran ve Cafe isimlerinde ve meydanlarda asılan bayraklar toplum tarafından hoş karşılanmayacak durum olmaya devam ediyor. Halk mültecilerin bir an önce ülkelerine dönmesi için resmi makamlardan güven beklemektedir.

Mülteciler konusu, ileride dış politika konusu olabilme potansiyeli taşımakla beraber, şu an için bir ‘milli güvenlik meselesi’ olarak algılanmış ve halkın huzurunu bozan bir olay haline gelmiştir. Şüphesiz mülteci konusu bir anda ortaya çıkan mesele olmadı ve olmayacak. Türkiye’nin güney sınırında Suriye’de 2011’de çıkan iç çatışma sonrası Türkiye’ye yıllar içerisinde sayısı günümüz rakamlarına göre 8 milyon mülteciye Türkiye ev sahipliği yapmaktadır. Bu noktada halkın bilincinin günden güne artmasıyla hükümetin mülteci konusunda alacağı kararlar hızlandırılacak net bir çözüm üretilecektir. Şu an için resmi rakamlara göre 5 milyon olarak ifade edebileceğimiz kitleyi, bir anda memleketlerine göndermek ‘hayal’ olarak nitelendirilebilir.

Son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 1 milyon Suriyelinin dönüşünün sağlanacağı bir proje konuşuluyor. Bugün kabine toplantısı olacak, Kabine toplantısında 1 milyon Suriyeli için hazırlanan dönüş projesinin değerlendirilmesi projenin takvimine ilişkin ayrıntıların masaya yatırılacağı belirtiliyor. Hükümetin kabine toplantısı ardından açıklayacağı projeyi ayrıntılarıyla açıklayacağı beklenmektedir. 1 Milyon Suriyelinin dönüş projesi bir an da gerçekleşmeyeceği kesin olarak görülse de kademe kademe bu sorun Hükümet veya muhalefet kanadınca yer alan partiler tarafından mülteci problemi kesin çözüme kavuşacaktır.

Bugün gerçekleşecek kabine toplantısı kararları sonrası gözler mülteci probleminde olacaktır. Erdoğan, ‘’Güvenli bölgelere 500 bin Suriyeli dönüş yaptı. 1 milyon Suriyeli kardeşimizin dönüşünü sağlayacak bir projeyi hayata geçireceğiz.’’ ifadelerini kullanmıştı.