Mevlüt Çavuşoğlu Amerika'da Mevkidaşı Blinken'la Görüştü!

Mevlüt Çavuşoğlu Amerika'da Mevkidaşı Blinken'la Görüştü!

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika'da mevkidaşı Blinken ile New York'ta bir araya geldi. NATO süreci başta olmak üzere Ege ve Akdeniz konularıyla ilgili görüşme gerçekleşti. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

Mevlüt Çavuşoğlu Amerika'da Mevkidaşı Blinken'la Görüştü!

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika'da mevkidaşı Blinken ile New York'ta bir araya geldi. NATO süreci başta olmak üzere Ege ve Akdeniz konularıyla ilgili görüşme gerçekleşti. Geçtiğimiz günlerde ABD'yi ziyarette bulunan Yunanistan Başbakanı'nın ABD Yasama Organı Kongre'de gerçekleştirdiği konuşma sonrası ayakta alkışlanmasına Türkiye'nin olumsuz tavır sergilediğini belirtti. ABD'nin son yıllarda Avrupa'lı müttefikleri ile bir arada Ege ve Akdeniz'de hakimiyet alanlarını arttırmaya yönelik tatbikatlar gerçekleştirmektedir. Yunanistan'a Avrupa'dan ekonomik ve silah yardımı geldiğini, Avrupa'dan gelen ekonomik yardım ile beraber ABD ve Rusya'dan silah tedariki sağladığını belirtti. Batı'nın özellikle Türkiye karşıtı eylemlerinin Akdeniz ve Ege'de Yunanistan'ın haddini aşan eylemlerde bulunmasına sebebiyet vermektedir.

ABD Dışileri Bakanı Blinken, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştü. Görüşme, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması çerçevesinde 18 Mayıs günü New York'ta gerçekleşti. Görüşme sonrası yapılan ortak açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinden doğrudan basedilmedi. Açıklamada, Bakanlar, savunma konuları, terörle mücadele, enerji ve gıda güvenliği, iklim değişikliğiyle mücadele alanlarında işbirliğinin artırılması ve ticari bağların güçlendirilmesine yönelik yöntemleri ve somut adımları ele alırken; bölgesel konularda istişarelerin yoğunlaştırılması hususunda mutabık kalmışlardır dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin net taleplerini belirtti. Türkiye'nin yıllardır güvenlik sorunlarıyla mücadele ettiğini kimi zaman ülke içinde gerçekleşen saldırılarda sivil kayıpların yaşandığı oldu. Son yıllarda Savunma Sanayisi'nde gerçekleştirilen atılım ile beraber profesyonel ordu sayısının artmasıyla ülke içi güvenlik problemleri, sınır dışına aktarıldı. Tehlike öncesi savunma hatta saldırı hattı oluşturulmaktadır. Saldırı gelmeden önce karşı atak saldırısı ile terör örgütleri etkisiz hale getirilmektedir. Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'de tarihi bağı ve mirası var. Hakkı olan yerlerin geçmişte zaman içinde işgal edilmesine tepkiler büyüyor. Bölgesel rekabette Türkiye karşıtı hedef ve çıkarlarına ters eylem ve planların karşılığında sert tedbirler alınmaktadır.