Merkez Bankası'ndan açıklama geldi! Yıl sonu dolar, faiz beklentisi ne kadar oldu?

Merkez Bankası'ndan açıklama geldi! Yıl sonu dolar, faiz beklentisi ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 23 Mayıs Pazartesi günü itibariyle yıl sonu dolar ve enflasyon beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Merkez Bankası'ndan açıklama geldi! Yıl sonu dolar, faiz beklentisi ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası 23 Mayıs Pazartesi günü itibariyle yıl sonu dolar ve enflasyon beklentilerini kamuoyu ile paylaştı. Vatandaşın ve yatırımcıların merakla beklediği her ay yapılan yıl sonu anketleri bu senede Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirildi. Buna göre yıl sonu dolar, enflasyon beklentileri açıklandı. Şaşırtan rakamlar yer alırken yıl sonu dolar beklentisi kaça yükseldi? İşte detaylar ve daha fazlası Gürses Gazetesi adresinde yer alıyor.

MERKEZ BANKASI YIL SONU DOLAR BEKLENTİSİ ARTIŞTA

Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, katılımcıların cari yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 16,85 TL iken, bu anket döneminde 17,57 TL oldu.

Piyasa katılımcılarının katıldığı anket sonuçlarında ise yıl sonu dolar/TL beklentileri 17,57 Türk Lirası'na oluştu. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 17,84 TL ve 18,47 TL olarak gerçekleşti.

Cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 oldu. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14,00 olarak gerçekleşti.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ YÜKSELİYOR

Ankete katılan katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 46,44 iken, bu anket döneminde ise 57,92 oldu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 28,41 iken, bu anket döneminde yüzde 33,28 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 17,68 ve yüzde 19,54 olarak gerçekleşti.

%3,3 ORANINDA BÜYÜME GERÇEKLEŞECEĞİ İDDİA EDİLİYOR

Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 3,2 iken, bu anket döneminde yüzde 3,3 olarak gerçekleşti.

GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi de bir önceki anket dönemine göre değişmeyerek yüzde 4'Te kaldı.