İsveç Türkiye'nin Şartlarını Kabul Etti Mi? İsveç NATO'ya Üyelik Başvurusunu İmzaladı!

İsveç Türkiye'nin Şartlarını Kabul Etti Mi? İsveç NATO'ya Üyelik Başvurusunu İmzaladı!

İsveç Dışişleri Bakanı NATO'ya üyelik başvuru belgesini imzaladığını resmi açıklama ile duyurdu. Akıllar da tek soru İsveç ile Türkiye anlaştı mı? İsveç'in NATO'ya katılım süreci nasıl olacak? İşte ayrıntılarıyla gursesgazetesi.com'da...

İsveç NATO'ya Üyelik Başvurusunu İmzaladı! İsveç ile Türkiye Anlaştı Mı!

İsveç Dışişleri Bakanı NATO'ya üyelik başvuru belgesini imzaladığını resmi açıklama ile duyurdu. Akıllar da tek soru İsveç ile Türkiye anlaştı mı? İsveç'in NATO'ya katılım süreci nasıl olacak?

İsveç'in NATO'ya katılımı gerçekleşmesi için bütün üye ülkelerin onayına tabi olması gerekir. İsveç resmi kurumları tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, Türkiye ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda çözüm odaklı ortak karar alamadık. Türkiye ile yapılan müzakerelerde çözüme ulaşamadıklarını ve diplomatik müzakerelere devam etme kararı aldıklarını belirtmişti. Türkiye'nin İsveç'ten net talepleri olmasına rağmen İsveç ısrarla Türkiye'nin taleplerini yerine getirmemektedir. Türkiye ise aldığı karar ile İsveç'in NATO'ya katılım sürecinde onay vermeyeceğini açıkladı. İsveç bu durumda Türkiye'nin onayı olmadan NATO'ya katılamayacak. Güvenlik problemleri akıllarına gelince herkes ile anlaşabileceklerini sanmaktadırlar. Ama siyaset ve diplomaside olaylar böyle dönmemektedir. İsveç'in Rusya tehdidi sonrası nasıl güvenlik sorunları bir an da gündeme gelip tarafsızlık statüsünden çıkıp savunma ittifakına girmek istemesi kendilerince haklı nedendir. Türkiye'de İsveç'in kısa zamanda yaşadığı güvenlik problemlerini yıllardır yaşadığını belirtmesi ve bu problemlerin ana kaynaklarından birinin İskandinav ülkeleri arasında özellikle İsveç'in terör örgütlerine verdiği maddi ve lojistik destek sorun teşkil etmektedir. Ortak karar alınmadığı sürece İsveç'in NATO'ya katılım gerçekleşmeyecektir.

İsveç Dışişleri Bakanı'nın Türkiye Kararı!

Linde, Türk tarafı ile 'Suriye'nin kuzeyindeki oluşumdan dolayı' anlaşmadıklarını belirtti. Biz PKK'nın terör örgütü olduğunu kabul ediyoruz. Herkesin yaptığı gibi biz de onların sorunlarına ortak olduk. Baş başa kaldıkları sorunların üstesinden gelmek için elimizden geleni yaptık. Türkiye burada sadece biz destek vermiş gibi tavır takınması bizim şuan da ana gündem maddemizdir.

Pazartesi günü İsveç ve Finlandiya heyetleri Ankara'ya gelecek. Pazartesi günü yoğun siyasi trafik gerçekleşecek. Alınacak kararların Türkiye'nin yararına olmasını kamuoyu olarak düşünmekteyiz. Detaylar birazdan...