İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Ankara'ya geliyor! Çavuşoğlu ile bir araya gelecek!

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Ankara'ya geliyor! Çavuşoğlu ile bir araya gelecek!

İsrail'de siyasi kriz devam ederken, İsrail-Türkiye ilişkilerinin onarılması yeniden eski ortama geri çevrilmesi adına olumlu adımlar atılmaktadır. Önemli gelişmelerin sonuca varılması adına Yair Lapid Ankara'ya geliyor. Detaylar gursesgazetesi.com'da...

İsrail'de siyasi kriz devam ederken, İsrail-Türkiye ilişkilerinin onarılması yeniden eski ortama geri çevrilmesi adına olumlu adımlar atılmaktadır. Önemli gelişmelerin sonuca varılması adına Yair Lapid Ankara'ya geliyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Ankara'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geliyor. Mevlüt Çavuşoğlu, Böylesine iç siyasette çalkantılı bir günde Sayın Yair Lapid'in bu ziyareti gerçekleştirmesi, ilişkilerimize verdikleri önemin bir göstergesidir.

2009 yılında bu yana çalkantılı seyreden ilişkilerde son dönemde hem güvenlik ve istihbarat hem de turizm ve ticaret alanında işbirliği yapılması için atılan adımlar sonrası bu ziyaret, iki ülke için de kritik önem taşıyor. İsrail'de derin bir hükümet krizinin yaşandığı dönemde Lapid, Ankara ziyaretini iptal etmedi. İsrail'de Lapid'in ortağı olduğu koalisyon hükümeti, Pazartesi günü gelecek hafta meclisin feshi için bir oylama yapılacağını açıkladı. Oylamadan fesih yönünde karar çıkmasına ve ülkenin yeni bir seçime gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Fakat Lapid, özellikle son haftalarda Türkiye ile geliştirilen istihbarat işbirliğine önemi vurgulamak ve bu konuda gelinen noktayı vurgulamak amacıyla Ankara'ya gelmeyi tercih etti. Geçtiğimiz günlerde İsrail, Türkiye'de bulunan vatandaşlarına İran tarafından gelebilecek suikast ve saldırı tehditlerine karşı uyarı yaptı. Bu uyarı neticesinde Türkiye'yi terk etme çağrısı yaparak bu süreçte Türkiye'nin verdiği destek ve işbirliği için teşekkür etti.

Lapid'in ziyaretinin hemen öncesinde, bu sabah da İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İsraillilere yönelik tehditle bağlantılı olarak bazı adreslere operasyonlar düzenledi. İsrail vatandaşlarının güvenliği için yapılan ortak çalışmalar, iki ülkenin yoğun istihbarat paylaşımı sayesinde gerçekleştirilebildi. Bu kadar yoğun istihbarat paylaşımı, 2009'dan bu yana gerilimin sürdüğü ilişkilerde uzun süredir görülmeyen bir durum ve önemli bir eşik olarak değerlendiriliyor. Öyle ki; İsrail, güvenlik tehdidi gerekçesiyle Türkiye ile uçuşları da durdurmayı düşünmüş, ancak yapılan görüşmeler sonrası turizmin ve iş insanlarının ziyaretlerinin engellenmemesi için bu adımı atmaktan vazgeçmişti.