İran'dan Türkiye'ye tehdit! Baraj krizi ortalığı kasıp kavuracak!

İran'dan Türkiye'ye tehdit! Baraj krizi ortalığı kasıp kavuracak!

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye'ye karşı sert dilli ifadeler kullandı. Türkiye, eğer Dicle ve Aras nehirleri üzerinde herhangi bir baraj kurma eğilimleri içerisinde olursa gereği neyse yaparız dedi. Detaylar gursesgazetesi.com'da.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye'ye karşı sert dilli ifadeler kullandı. Türkiye, eğer Dicle ve Aras nehirleri üzerinde herhangi bir baraj kurma eğilimleri içerisinde olursa gereği neyse yaparız dedi.

Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye'nin Dicle ve Aras nehirleri üzerinde baraj inşa etme planlarına karşıyız. Eğer böyle bir girişime neden olacak adımları atarlarsa gereği neyse yaparız. Önceden belirtmiş olduğumuz gibi tekrardan tepki ve kaygılarımızı bildiriyoruz. Bu gelişmeler ışığında eğer geri adım atmaz bizim çıkarımıza ters düşen hareketlerde bulunulursa, gereğini yapmaktan çekinmeyeceğimizi düşünmeleri gerekir. Türkiye ile beraber oturup bu konu hakkında uzun uzun görüşmeler yapmak istiyoruz. Bu dileklerimizi kaç kere dile getirdik, ama geri yanıt olarak beklediğimiz cevapları alamadık.

Türkiye, sınır bölgelerinde ve kendi toprakları içinde yüzlerce kilometre akarsularda elektrik enerjisinden faydalanmak ve tarım alanlarına yeterli kaynak sağlamak amacıyla baraj inşa etme projelerini yürürlüğüne koymak istiyor. Dicle ve Aras su kaynakları üzerinde inşa edilecek barajların, İran'ın çıkarına ters düşecek kaygısıyla İran Dışişleri Bakanı tarafından sert dilli tepki geldi.

aras-004.jpg

Aras Nehri, çoğunluğu Türkiye sınırları içerisinde yer alarak geri kalan hatları Ermenistan, İran ve Türkiye'den sonra büyük bir kısmı Azerbaycan'dan geçmektedir. Erzincan'dan doğup Hazar Denizi'ne dökülen nehirdir. İran'ı burada kaygıya veya çıkarına ters düşecek herhangi bir durum söz konusu olamaz ve olmamalıdır. Çünkü kendi toprakları içinde etkili ve fazlasıyla hükmü olan bir su kaynağı değildir. Sınırları üzerinden akıp giden nehir olarak nitelendirilmektedir.

dicle.jpg

Dicle Nehri, Türkiye'den doğup, büyük bir kısmı Irak'tan geçerek Fırat'la birleştiği Şattülarap su yolundan Basra Körfezine akan nehirdir. İran ile hiçbir alakası olmaması hatta sınırına bile yakın noktadan geçmemesine rağmen Türkiye'nin söz sahibi olduğu ve kendi topraklarından doğup diğer coğrafyalara kadar akıp giden nehir üzerinde kurulacak herhangi bir baraj projelerine İran'ın tepki göstermesi değil, ağzını açıp konuşması bile yanlış ve akıl almaz bir harekettir.