İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Türkiye'deki Sığınmacı Rakamlarını Tek Tek Açıkladı

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı Türkiye'deki Sığınmacı Rakamlarını Tek Tek Açıkladı

Son zamanlarda ülkenin gündeminden düşmeyen sığınmacılar konusunda yeni bir açıklama İçişleri Bakanlığı'ndan geldi. Yapılan incelemeler sonucu şuan da kaç sığınmacı ülkemizde yaşıyor?

Son zamanlarda ülkenin gündeminden düşmeyen sığınmacılar konusunda yeni bir açıklama İçişleri Bakanlığı'ndan geldi. İçişleri Bakan Yardımcısı tek tek sığınmacı sayılarını açıklayarak detaylı bilgileri kamuoyuyla paylaştı. Detaylar gursesgazetesi.com'da

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, göçmen konusundaki sorunlar ile ilgili konuşurken devletin elindeki verileri kamuoyuyla paylaştı. Ülkemizdeki Suriyeli, Afgan ve vatandaşlık verilen sığınmacı sayıları açıklandı. Türkiye’de yaşayan kaç sığınmacı bulunuyor?

Türkiye’deki Sığınmacı Sayıları

Devletin resmi rakamlarına göre şu anda ülkemizde yaşayan toplam 5.500.690 yabancı bulunuyor. Fakat bu rakamın tümü sığınmacıları temsil etmiyor. İngiliz, Alman, Ruslar ve öğrenciler de bu rakama dahil edilmiş durumda. İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı’nın son verdiği bilgilere göre Türkiye’de yaşayan toplam 4.082.693 sığınmacı bulunuyor. Bu sığınmacılardan 3.762.686 tanesi Suriyeli. Suriyeli sayısının 2017’den beri artmadığını belirten İsmail Çataklı, “Bu sayının 122 bini iki yıldır pasif kayıt. Yani Türkiye’de bulunduklarına ilişkin hiçbir işaret yok” ifadelerini kullandı. Son beş yıl içerisinde 323.859 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiği de bakanlık tarafından açıklandı. 2016 senesinden bu yana toplamda 1.463.272 düzensiz göçmen ve sığınmacının da Türkiye’den ayrıldığı kurum tarafından açıklandı.

Yapılan incelemelere göre 2011 senesinden bu yana toplamda 200.950 Suriyeliye Türk vatandaşlığı verildi. Bunların 47.000 tanesi Türkmen olarak belirlendi. Yapılan açıklamaya göre 497.926 Suriyelinin gönüllü şekilde geri dönüşü sağlandı. İçişleri Bakan Yardımcısı Çataklı, son dönemde yapılan resmi rakamları itibarsızlaştırmaya yönelik kampanyalar ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek “Türkiye’de kaç düzenli göçmen var, kaç ikamet izinli var veya kaç düzensiz göçmen yakalanmış, sistem bunu otomatik olarak hesaplar ve hatasız şekilde bize gösterir. Kimse kusura bakmasın, elinde böyle bir sistem olmayan birisinin ister parti başkanı olsun, ister milletvekili, ister tıp profesörü olsun, Türkiye’deki göçmen sayısıyla ilgili verdiği bilgi, hayal ürünüdür. Biz idare olarak ‘Türkiye’de şu kadar göçmen var’ dediğimizde bunları isim isim sayabiliriz” ifadelerini kullandı. Bakan yardımcısı Dünya’daki tek bütüncül göç politikasının Türkiye’de bulunduğunu belirtti.