Gıda Fiyatlarının Değerlendirilmesi İçin Bakan Nebati Başkanlığındaki Komite Toplandı

Gıda Fiyatlarının Değerlendirilmesi İçin Bakan Nebati Başkanlığındaki Komite Toplandı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati liderliğinde Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplantı. Toplantıya katılan kişiler arasında Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişci, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu vardı.

Toplantı sonrasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Merkez Bankası, Erken Uyarı Sistemi ışığında gıda fiyatları gelişmeleri hakkında bilgi vermiştir. Akabinde yurt dışındaki hububat üretimi ve ticareti kapsamındaki gelişmelerle birlikte ülkemizdeki gelişmeler değerlendirilmiştir. Bu yıl ülkemizde olumlu iklim koşullarının da etkisiyle geçtiğimiz yıla oranla bitkisel üretimde artış sağlanacağı, devir stokları da dikkate alındığında önümüzdeki bir yıllık süreçte iç tüketimin üzerinde bir hububat üretiminin beklendiği değerlendirilmiştir. Bu durumun gıda fiyatlarındaki enflasyonun azalmasına yönelik olumlu etki göstereceği belirtilmiştir. Arz güvenliğindeki sürdürülebilirliği teminen, ekilmeyen tarım arazilerinin de tarımsal amaçlı kullanımına ilişkin çalışmaların önceliklendirilerek ilerletilmesine karar verilmiştir. Bu çerçevede gıda ve tarımsal ürün piyasalarının yakından takip edilmesine ve kurumlar arası iş birliğinin önemle sürdürülmesine ilişkin kararlılık vurgulanmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Gıda ve tarım ürünlerinin fiyatlarında yaşanan artışlarla ilgili görüşen komite sonrasında çalışmaların yapıldığı öngörülüyor. Birçok önemli ismin katıldığı Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi sonrasında alınacak kararlar da merak ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yazıya göre bu yıl Türkiye'de olumlu iklim koşullarının sağlanması nedeniyle bitkisel tarım ürünlerinde artış sağlanacağı belirtildi. Gıda ve tarımsal ürün piyasalarının yakın takibe alınarak kurumlar arasındaki iş birliğinin sürdürüleceği de bakanlık tarafından açıklandı. Gıda fiyatlarının enflasyon karşısında sürekli olarak artış göstermesine yönelik tepkiler devam ederken yapılan komisyon sonucunda alınan kararlarla birlikte fiyatlardaki istikrarın sürdürülmesi beklenmekte. Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati liderliğinde gerçekleşen komiteyle birlikte gıda fiyatlarındaki düşüşe olumlu etkinin olacağı belirtildi.