Finlandiya ve İsveç NATO'ya Katılacak Mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan Son Kararı Verdi!

Finlandiya ve İsveç NATO'ya Katılacak Mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan Son Kararı Verdi!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç Dışişleri Bakanları ile gerçekleştirdiği Bakanlar Zirvesi sonrası hareketlilik arttı. Zirve de alınan kararlar nelerdir anlaşma sağlandı mı? Bütün ayrıntılarıyla gursesgazetesi.com'da...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Son Kararı Verdi! Finlandiya ve İsveç NATO'ya Katılamayacak Mı?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç Dışişleri Bakanları ile gerçekleştirdiği Bakanlar Zirvesi sonrası hareketlilik arttı. Zirve de alınan kararlar nelerdir anlaşma sağlandı mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç heyetlerinin Türkiye'ye gelmek istemeleri hakkında açıklamalar da bulundu. Türkiye'ye gelecek heyetin bakanlar zirvesinde ortak karar alamadıklarını belirterek, Cumhurbaşkanları nezdinde toplantı düzenlenerek ortak karar alınmasını sağlanacak. Türkiye'nin İskandinav ülkelerinden net ve değişmeyen talepleri bulunmaktadır. Finlandiya ve İsveç bu talepleri yerine getirdiği andan itibaren NATO'ya katılım süreçlerinde Türkiye'den onay alabilecekler. Ama bu ülkeler Türkiye'nin net taleplerini yerine getirmekte zorluk çektiklerini bu kararların alınmasının imkansız olduğunu belirtmeleri ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan kararı açıkladı.

Erdoğan, Pazartesi günü Türkiye'ye İsveç ve Finlandiya'dan heyetler gelecekmiş. Bizim tavır ve taleplerimiz net eğer bizleri ikna etmeye çalışacaklarsa kendilerinin yormasınlar gelmelerine gerek yok. Bu ülkeler Türkiye'ye zamanında yaptırım uygulamak için can atıyorlardı. Şimdi ise güvenlik problemleri akıllarına gelince NATO'ya katılmak istiyorlar. Güvenlik sorunları akıllarına gelince Türkiye'den bu noktada iyimserlik beklemesinler. Her ülke temel sorunu güvenliktir. Herkesin olduğu gibi bizim de güvenlik problemlerimiz bulunuyor. Taleplerimiz net ve açık. Terör örgütlerine yaptıkları ev sahipliğinden vazgeçsinler. Terör örgütlerine sağladıkları maddi ve lojistik desteği çeksinler. Türkiye tarafından aranan ülkelerinde bulunan terör örgütü mensubu şahısların teslimini gerçekleştirsinler o zaman kararımız değişebilir.

Bakanlar Zirvesi sonrası Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılmak istiyorlarsa terör örgütlerine sağladıkları desteği ve ev sahipliğine son vermeleri gerekir. Biz taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz. Yoksa hiçbir şekilde katılım sürecinde onay vermeyiz. Bizlerin kimseye ihtiyacı yok ama onların şuan da bizlerin onayına ihtiyacı var. Bu noktada Türkiye'nin problemlerinin giderilmesinde bizlere yardımcı olmaları gerekir. Güvenlik garantisi verildiği taktirde katılım sağlandıktan sonra destek devam ederse onun da çözümünü buluruz.