Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Anlaştı! Finlandiya NATO'ya Katılacak Mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Finlandiya Cumhurbaşkanı Anlaştı! Finlandiya NATO'ya Katılacak Mı?

Finlandiya Cumhurbaşkanı, Başbakan ile beraber yaptığı basın toplantısında Finlandiya'dan belirli politikacılar ile Türkiye'ye geleceklerini belirtti. Dışişleri Bakanı'nı getirmeyeceğini söyledi. İşte detaylar gursesgazetesi.com'da...

Finlandiya Cumhurbaşkanı ile Erdoğan Anlaştı! Finlandiya Heyeti Türkiye'ye Geliyor!

Finlandiya Cumhurbaşkanı, Başbakan ile beraber yaptığı basın toplantısında Finlandiya'dan belirli politikacılar ile Türkiye'ye geleceklerini belirtti. Dışişleri Bakanı'nı getirmeyeceğini söyledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin, düzenledikleri basın toplantısında ilgi çekici söylemlerde bulundular. Pazartesi günü ülkelerinde belirli diplomatlar ile beraber Türkiye'ye heyet ile geleceklerini açıkladı. Açıklamalarının ardından Finlandiya resmi devlet kanalı muhabirinin sorusuna karşı verdiği cevap çok şaşırtıcı oldu. Türkiye'ye gelecek heyette Dışişleri bakanlarının bulunmayacağını ifade etti. Finlandiya, İsveç ve Türkiye Dışişleri bakanlarının düzenlediği zirve toplantısında beklenilen kararın alınmasında yetersiz çaba sarf ettiğini belirtti. Belki de Dışişleri bakanlarını görevden alacağını ama ondan önce tamamlamaları gereken NATO'ya katılımı sağlamak istediklerini belirtti. NATO'ya katılımın Türkiye'nin onayından geçeceğini belirtti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinisto, İsveç yasama organı olan parlamentoya karşı yaptığı konuşmada, 30 uluslu NATO savunma ittifakına katılımın gerçekleşmesinin Türkiye ile beraber anlaşmadan geçeceğini belirtti. Türkiye'yle yapıcı tartışmalarla durumu çözeceklerine emin olduklarını ve ortak karar ile anlaşmaya varabileceklerini söyledi. Türkiye'den gelen açıklama son birkaç gün içinde çok hızlı bir şekilde değişti ve daha da sertleşti. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçtiğimiz aylarda telefon görüşmesi gerçekleştirdim. İkili konuşmamızda NATO'ya katılım gerçekleştireceğimiz belirttim. Erdoğan bize tam destek vereceğini açıkladı. Ama şuan da iki gün önce duyduklarımız farklı. Problemlerle ilgili görüşmeye hazırız. Heyetimiz ile pazartesi günü Türkiye'ye geleceğiz.

Niinisto, Açık olmak gerekirse biraz kafam karıştı çünkü Erdoğan'la yaklaşık bir ay önce bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Benden önce insiyatif aldı ve 'NATO'ya başvuruyorsunuz ve biz bunu olumlu değerlendireceğiz' dedi. Kendisine teşekkür ettim ve teşekkürün karşısında çok memnun oldu. Yani anlayacağınız kafam biraz karıştı. İki gün önce duyduklarımız farklıydı. Erdoğan'ın dile getirdiği problemlerle ilgili görüşmeye hazırım.