Financial Times’dan Erdoğan Seçimi Kaybederse Görevi Bırakacağı Kesin Değil

Financial Times’dan Erdoğan Seçimi Kaybederse Görevi Bırakacağı Kesin Değil

Financial Times, Erdoğan seçimi kaybederse görevi bırakacağı kesin değil. Hele ki seçim sonuçları yakın olursa çok endişe verici olabilir açıklamaları ardından muhalefet kanadından şok edici gelişmeler yaşandı. Detaylar gursesgazetesi.com’da…

Kılıçdaroğlu-İmamoğlu arasındaki adaylık savaşı Financial Times’e taşındı. İngiltere'nin önemli gazetelerinden Financial Times, "Erdoğan'ı yenmek: Türkiye'de muhalefet bir şampiyon arıyor" başlıklı bir analiz yayınlayarak 6'lı muhalefetin içerisindeki bölünmeyi ve Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu arasındaki adaylık savaşını mercek altına aldı. Financial Times’ın Türkiye’deki 2023 seçimleri analiz başlıklı haberinde Kılıçdaroğlu’nun muhalefet bloğundan tek aday olarak Erdoğan’ın karşısına çıkması durumunda seçimleri kazanma ihtimali en düşük aday olarak belirtti. Muhalefet bloğunda Erdoğan’ın karşısına çıkabilecek kazanma ihtimali en düşük kişinin Kılıçdaroğlu’nun olduğunu Erdoğan’ın seçimlerde onu ‘canlı canlı yemesi’ ifade edildi. Muhalefet kanadından üst düzey yetkilinin açıklamalarında Kılıçdaroğlu, aday olmak için çok istekli seçimi kazanabileceğimizi düşünüyor. Ama geçmiş yıllardaki seçim karnesine bakıldığı zaman hiçbir başarı elde edememiş. En iyi Cumhurbaşkanı adayı olabilir fakat kazanma ihtimali en düşük kişi olacaktır. En son katıldığı 2014 seçimlerinde Erdoğan karşısında %13’lük farkında söylemlerini kanıtlar niteliğinde olduğunu belirtti.

Financial Times analizinde Türkiye’de gerçekleşecek 2023 seçimlerinde Erdoğan ile kafa kafaya çarpışabilecek kişilerin aday olması gerektiğini ifade etti. Bu durum karşısında en iyi adayın Ekrem İmamoğlu olacağını çünkü muhalefet kanadındaki bütün partililerin sempatisini ve oyunu kazanabileceği yorumları yapıldı. Financial Times, Mansur Yavaş’ın seçime katılmasını doğru bulmadığını belirtirken, Yavaş’a HDP tarafından sıcak bakılmadığı ve istenilen oyların gelemeyeceği belirtildi. HDP’nin geçmişten günümüze genel seçimlerde elde ettiği oy oranlarının muhalefet kanadından çıkacak ortak adayın en büyük silahlarından biri olacağına analizde genişçe yer verildi.

Financial Times’ın, ‘Erdoğan’ı Yenmek: Türkiye’de Muhalefet Bir Şampiyon Arıyor?’ makalesinde yapılan analiz de HDP oyları hakkında, ‘’Aday belirlenirken en önemli detay, Türkiye’nin en büyük Kürt azınlık partisinden onay almak olmalı, Seçimlerde yüzde 12 oy alması beklenen parti şu an bir ittifakın içinde değil. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş arasında Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu HDP tabanına daha yakın.’’ ifadeleri kullanıldı.