EYT'de Son Durum Ne Oldu Çözüm Geldi mi? EYT Son Durum Nedir?

EYT'de Son Durum Ne Oldu Çözüm Geldi mi? EYT Son Durum Nedir?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) problemi günden güne kafa karıştırıcı hal almaya başladı. Sayıları yaklaşık 5 milyon olan EYT'lilerin gözü kulağı hükümet yetkililerinden gelecek açıklamalarda son durumun ne olacağıdır. İşte haberin bütün detayları...

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) problemi günden güne kafa karıştırıcı hal almaya başladı. Sayıları yaklaşık 5 milyon olan EYT'lilerin gözü kulağı hükümet yetkililerinden gelecek açıklamalarda son durumun ne olacağıdır. 1999 yılı ve önce olanların bir çoğu emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılıyor. Bu durumun böyle olma sebebi üst üste gelen iktidarların emekli yaşını düşürmesi, yükseltmesi veya sabit tutma eğilimine yönelik atılan adımlarda bir çok emekçinin hakkı söz konusu olmaya başladı. Çalışanlar geçmiş yıllar emeklilik yaşı için 43,47 ve 51 yaşı beklemesine sigorta primini tamamlaması rağmen emekli olma yaşını beklemektedir. Geçmiş yıllarda yürürlükte olan emeklilik şartlarını çalıştıkları dönemde karşılayan yıllardır emekli olmayı dört gözle bekleyen işçiler mağduriyetlerinin giderilmesi için yıllardır çaba sarf etmektedir. EYT'lilerin gücünü ifade edilme şekli EYT Federasyonu Başkanı'ndan geldi. Özüpak, EYT'liler elinde bulundurdukları gücün farkında değiller. Sayıları 5 milyona dayanan emekçi güç problemlerine çare bulacak yönlere eğilim göstermeliler. Yoksa gündemde olan emekli yaşına kadar emekli olamayacaklar. Sayıları bir hayli fazla olan sorunları da yıllardır çözülemeyen EYT'liler 'İktidarı muhalefet, Muhalefeti iktidar' yapma potansiyeline sahiptirler.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 3600 Ek göstergesi müjdesini vermeden önce, senenin başında resmi açıklamalarında 3600 Ek göstergesini tamamladıktan sonra hemen EYT mağdurlarının problemlerine çözüm olacağız. Bir an önce EYT, 3600 Ek, Asgari ücret ve emekli maaşlarında iyileştirmeler için adımlar attıklarını çözüm odaklı projeler ürettiklerini açıklamıştı. Bakan Bilgin'in de bu yönlü açıklamaları ardından 3600 Ek göstergesi halledildikten sonra kısa süre içerisinde EYT mağdurlarının da emeklilik sorunu çözüleceği tahmin ediliyor.

Emekli, işçi ve memurun artan enflasyon karşısında maaşlarında ne yönlü iyileştirmeler yapılırsa yapılsın temel ihtiyaç ürünlerinde yaşanılan artış sebebiyle ay sonunda veya ortasında elde edilen gelirin çoğu eriyip gidiyor. Maaşlara zam oranlarının hesap edilerek verilmesinden önce artan enflasyon sonra fahiş gıda fiyatlarında yükselmelerin düzeltilmesi gerekmelidir. Vatandaşın gözü kulağı EYT, 3600 Ek ve maaşlara gelecek zam oranlarındadır.

Milyonlarca insanın gözü kulağı 3600 Ek göstergesinden sonra EYT sorununa yöneltildi. Tahminlere göre sayıları milyonlarca olan emekçinin hakkı yaz bitimi sonbahar başlangıcına doğru çözüme kavuşacağı tahmin ediliyor.