Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Fahiş kira, tahliye anlaşmazlıkları böyle sonlanacak

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor! Fahiş kira, tahliye anlaşmazlıkları böyle sonlanacak

Ev sahiplerinin fahiş kira artışlarına son! Artık bu uygulama devreye girecek! Tüm detaylar haberimizde.

Ev sahipleri son dönemlerde talep ettikleri kira oranlarıyla vatandaşı epey mağdur etti. Artık kiracı ve ev sahibi anlaşmazlıklarına son vermek için yeni bir uygulama başlatıldı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EV SAHİPLERİ ARTIK İSTEDİKLERİ GİBİ ARTIŞ YAPAMAYACAK

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar artık mahkemelerden önce arabulucuya taşınacak. Avukat Cansen Erdoğan arabuluculuk uygulaması ile ilgili şu sözleri söyledi; 'Dava şartı zorunlu olan arabuluculuk ülkemizde ilk kez 2 Haziran 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanunla birlikte uygulanmaya başlandı. Bu şekilde hukuk anlaşmazlıklarında dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu geldi. Daha öncesinde iş ve ticari hukuk alanında yaşanan anlaşmazlıklarda arabulucuya başvuruluyordu. Zorunlu arabuluculuk uygulaması yeni düzenlemeyle birlikte 1 Eylül tarihinden itibaren kira hukukundan doğan uyuşmazlıklarda uygulanacak. Bu şekilden kira tespit, tahliye, uyarlama, kontrat kaynaklı sorun, taşınmaz paylaşımı, kat mülkiyeti uyuşmazlığı, aidat davalarında arabulucuya başvurulacak. Eğer anlaşma sağlanmazsa dava açılacak. 

kiralar için arabuluculuk geliyor

Arabuluculuk süreçlerini de dava açmak isteyen kişi başlatacak. Eğer doğrudan davaya başvurulursa dava reddedilecek. Arabulucu düzenlemesinde görüşmelere taraflar ya da vekilleri katılım sağlıyor. Eğer anlaşma sağlanmazsa arabulucu tutanak düzenliyor ve dava yoluna gidiliyor. İlk önce arabuluculuk anlaşmayla biterse taraflar beraber çalışmayı sürdürebiliyor. Diğer avantaj ise uyuşmazlık mahkemeye taşınırsa seneler boyu sürecek ve maliyetli davalar yerine hızlıca çözüme kavuşulabilecek olması. İki taraf daha az zaman ve para harcamış oluyor ve mahkemelerin fazla iş yükü ortadan kalkıyor. Arabuluculuk gizlilik esasına dayalı ve mahkemede normal şartlarda konuşmaktan çekinilen konular arabulucu ile rahat şekilde konuşulabiliyor. Arabuluculuğun pek bir dezavantajı yok. Sadece bazı aksaklıklar olabiliyor. Bir de arabulucuların bazıları inisiyatif almak istemediği için sadece kişileri bir araya getirmekle yetinip sulh için çaba göstermiyor. Bu da arabulucu ruhuna uygun olmuyor. Ancak kira artışlarına getirilen yüzde 25 sınırlamasından ve fahiş artışlardan dolayı açılan mahkemeler bazen bir sene sonraya kalıyor. Bu sebeple arabulucu ile sorunları halletmek daha kolay oluyor.'