Ev Sahibi İle Kiracıyı Ortak Şekilde Koruyan Düzenleme Nasıl Olacak?

Ev Sahibi İle Kiracıyı Ortak Şekilde Koruyan Düzenleme Nasıl Olacak?

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ üzerinde çalıştıkları kira düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Ayrıntılar gursesgazetesi.com'da..

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kira düzenlemesinde oran üstünden belirleme yapılacağını duyurdu. Bakan Bozdağ çalışmalar devam ederken, kira düzenlemesinin son aşamaya geldiğini belirtirken düzenlemenin geçici bir süre için yapıldığını açıkladı. Yapılan açıklamayla birlikte kira ihtilaflarını arabulucuya devretmeyle birlikte, bu yöntemle birlikte uyuşmazlıkların çözüşmesi öngörülüyor.

Kira düzenlemesinde son aşamaya gelinirken düzenlemenin detayları da birer birer netleşmekte. Adalet Bakanı Bozdağ, üzerinde çalıştıkları düzenleme hakkında "Son aşamaya gelindiğini ifade etmek isterim. Bu, geçici bir düzenleme olacaktır, altını çizeyim. Kalıcı bir düzenleme değil, geçici bir düzenleme yapacağız." İfadelerini kullandı. Yapılan açıklamayla birlikte düzenlemenin kısa bir süre için geçerli olacağı görüldü. Bakan Bozdağ, Yozgat’ta bir araya geldiği yargı muhabirleriyle yaptığı toplantıda, kira artış oranlarının fahiş rakamlarda talep edildiğini ve bu durum karşısında kiracıların zor süreçler geçirdiğini belirtti. Bu durumun İstanbul’da büyük bir soruna dönüştüğünü bildiren Bakan Bozdağ, çalışmaların sürekli olarak devam ettiğini belirtti.

Ev sahibi ve kiracıyı ortak şekilde korumak için geliştirilen formülle birlikte iki tarafında hukukunun korunması amaçlanıyor. Fahiş fiyatların önüne geçebilmek için yeni formüller arandığını belirten Bozdağ, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile birlikte çalışma yaptıklarını açıkladı. Yapılan çalışmayla birlikte iki tarafında mağdur edilmeden, hukuka uygun şekilde anlaşma yapması sağlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda kendisinin de yer aldığı toplantıda bazı önemli başlıkların üzerinde durulduğunu belirten Bakan Bozdağ, "Birinci başlık ilk defa kiraya verecek ev sahibi ile kiraya tutacak kişi arasında kira miktarıyla ilgili nasıl bir ölçü konabilir, iki tarafın hukukunu koruyan bununla ilgili çalışma yapılması talimatını verdik. Arkasından oturanlarla ilgili artış oranı nasıl olacak, ne olacak, neye göre yapılacak, TÜFE, TEFE, diğer enflasyon rakamları, başka şeyler, bütün bunları da dikkate alarak hem ev sahibinin hem de kiracının hukukunu koruyan ortak bir formül. Bunlarla ilgili çalışmalar yapılıyor." İfadelerini kullandı. Denetim konusunda da gerekli çalışmaların başlatıldığını bildiren Bakan Bozdağ, önemli formüller üzerinde durulduğunu belirtti. Önümüzdeki dönem içerisinde çalışmanın tam olarak duyurulması ve düzenlemenin hayata geçirilmesi bekleniyor.