Enerji Krizi Evleri Vurdu: Elektrik ve Doğalgaz Faturalarına Haziran Ayı Zamları Yansıtılacak!

Enerji Krizi Evleri Vurdu: Elektrik ve Doğalgaz Faturalarına Haziran Ayı Zamları Yansıtılacak!

Haziran ayının başladığı ilk gün, ülke vatandaşlarına zam haberleri yağdı. Yapılan açıklamalara göre 1 Haziran tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaz tüketim tutarlarına zam yapıldı. İşte elektrik ve doğalgaz zamları...

Rusya- Ukrayna savaşının başlaması ile birlikte ortaya çıkan enerji krizi, enerji konusunda dışa bağımlı olan ülkemize olumsuz olarak yansıdı. Bu yansıma, BOTAŞ ve EPDK tarafından açıklanan zam haberleri ile gözler önüne serilmiş oldu.

EPDK ve BOTAŞ’tan Haziran Zammı Duyurusu!

Ülkemizin önemli iki kurumu olan EPDK ve BOTAŞ, haziran ayının ilk gününde vatandaşların bütçelerini derinden etkileyecek kararlara imza attı. Kurumların resmi internet sitelerinden yayınlanan ve Resmî Gazete’ye de yansıtılmış olan kararlara göre hem hanede hem de diğer alanlarda kullanılan elektrik ve doğalgaza, zam yapıldığı bilgisi kesinleşmiş oldu.

Elektriğe Ne Kadar Zam Geldi Haziran?

elektrik-destegi.webp

EPDK, Resmî Gazete’de de yayınlanmış olması ile birlikte resmen yürürlüğe giren elektrik zammının detaylarını paylaştı. EPDK’nın yayınladığı ve 1 Haziran 2022 Çarşamba tarihi itibari ile yürürlüğe giren yeni elektrik tarifesine göre evlerde kullanılan elektrik hizmetinin faturalara yüzde 15 oranında daha fazla yansıyacağı bilgisi kaydedildi. Ayrıca kurum tarafından yapılan bir diğer açıklama ile birlikte ticaret ve sanayi sektörlerinde kullanılan elektrik hizmetlerine de yüzde 25 oranında zam yapıldığı bilgisi kaydedildi.

Doğalgaza Ne Kadar Zam Geldi Haziran?

Bugün itibari ile geçerli olmak üzere duyurusu yapılan bir zam haberi de Boru Hatları ile Petrol Taşıma A. Ş’den (BOTAŞ) geldi. Kurumun resmi internet sitesi aracılığı ile yayınlanmış haziran ayı doğalgaz fiyat tarifesi vatandaşları şaşkına uğrattı. Resmî gazetede yayınlanması ile birlikte 1 Haziran Çarşamba tarihinden itibaren yürürlüğe giren doğalgaz zammına göre konutlarda kullanılan doğalgaz tarifesine yüzde 30, sanayide kullanılan doğalgaz tarifesine yüzde 40 oranında zam yapıldı. Ayrıca elektrik üretmek amacı ile doğalgaz kullanan tarifelere de yüzde 17 oranında zam yapıldı. Bu hesaba göre evlerde kullanılan doğalgaz tarifesi için 1000 metreküpün fiyatı, 3 bin 264 TL olarak hesaplanmış oldu.