Edirne'nin efsane lezzeti tava ciğeri nasıl yapılır? Tam ölçülü Edirne ciğeri tarifi!

Edirne'nin efsane lezzeti tava ciğeri nasıl yapılır? Tam ölçülü Edirne ciğeri tarifi!

Edirne ilinin yöresel lezzetlerinden olan tava ciğeri yemeğinin tam ölçülü tarifi geldi. İşte Edirne tava ciğeri tarifi ve yapımında dikkat edilmesi gereken püf noktaları…

Asırlar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Türk toprakları, her bir medeniyetin kendine has özelliklerini de bünyesinde topladı. Bu yönü ile çok çeşitli geleneklere ve lezzetlere şahitlik etmiş bu topraklar, yüz yıllardır dünya ülkeleri tarafından dahi konuşulan özellikleri ile anıldı. Bu kapsamda birçok özelliğinin yanı sıra öne çıkan başlıca özellikleri arasında geniş yöresel lezzet yelpazesi geldi.

Akdeniz’inden Karadeniz’ine, Doğu’sundan Batı’sına çok çeşitli yöresel lezzetlere ev sahipliği yapan bu topraklar, türkülere dahi konu oldu. Ülke sınırlarını aşan lezzetlerden birisi olarak öne çıkan Edirne tava ciğeri ise arama motorlarında sıklık ile sorgulanan yemeklerden birisi oldu.

Edirne iline has yöresel lezzetlerden birisi olarak bilinen tava ciğeri, pek çok bölge tarafından yapılsa da Edirnelilerin ciğer yapmakta dikkat ettikleri püf noktalar bu lezzeti arşa çıkardı.

EDİRNE TAVA CİĞERİ MALZEMELERİ VE YAPILIŞI

edirnenin-efsane-lezzeti-tava-cigeri-nasil-yapilir-tam-olculu-edirne-cigeri-tarif.jpg

Edirne tava ciğeri yapmak için ihtiyaç duyulan malzemeler şu şekilde sıralandı:

  • 500 gram dana ciğeri (süt danasından)
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Un

Edirne tava ciğerinin yapımına başlanmadan önce ciğerlerin uzun şeritler halinde kesilmesi gerekir. Sonrasında ise her bir şeridin üzerine bir fikse tuz gezdirilmelidir. Dinlendirilen un dolu bir kabın içine alınır ve bolca unlanır. Bir yandan da derin bir tavaya bolca sıvı yağ eklenir. Fazla unlarından temizlenen dana ciğerleri kızgın yağın içine atılır. Bu noktada ciğerlerin kurumasına izin verilmeli ve ciğerler en fazla 3- 4 dakika kadar kızartılmalıdır.

Kızarmış olan ciğerler delikli kepçe yardımı ile süzdürülüp, kağıt peçete serili olan servis tabaklarına yerleştirilir. Fazla yağlarından arınmış olan ciğerler, üzerlerine acı biber serpilerek servis edilir.

EDİRNE TAVA CİĞERİ HAZIRLAMANIN PÜF NOKTALARI

Edirne Valiliği bölgenin yöresel lezzetlerinden olan tava ciğerinin hazırlanmasına ilişkin püf noktaları paylaştı. Alınan bilgilere göre en önemli püf noktanın dananın süt danası olması gerektiği öğrenildi. Ayrıca uzun şeritler halinde kesilecek olan ciğere zarar verilmemesi, ciğerin dağılmaması için kullanılacak olan bıçağın da keskin olmasının oldukça önemli olduğu ifade edildi.