Edirneli vatandaşlar ayağa kalktı! Taksitle Karma OSB'ye satılan hazine arazileri için ret kararı!

Edirneli vatandaşlar ayağa kalktı! Taksitle Karma OSB'ye satılan hazine arazileri için ret kararı!

Bir süredir Edirne Kavacık Köyü sakinleri tarafından karşı çıkılan Karma Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. İşte yerel halkın organize sanayi bölgesine verdikleri tepkiler…

Tarih boyunca birçok önemli medeniyete yuva olmuş, Osmanlı İmparatorluğu’na ise yıllarca başkentlik yapmış olan Edirne ili, tarihi güzellikleri ve eşsiz doğası ile hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin dikkatlerini çekmeye devam ediyor. Sert iklimine rağmen sıcak kalan insanları ve o insanların üretime olan düşkünlüğü sayesinde son birkaç yıldır kadın kooperatiflerine destek çıkan ve kadınların büyük başarılarına şahitlik eden Edirne ili, geçtiğimiz aylarda hiç de istenmeyen gelişmeler ile gündeme geldi.

Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı olan Kavacık Köyü, son dönemlerde yerel basında sık sık yer almaya başladı. Yapılan açıklamalara göre köyün merasına inşa edilmek istenen Karma Organizasyon Sanayi Bölgesi’ne karşı çıkan köy halkının büyük mücadeleler verdiği öğrenildi. Köylülerin avukatı ise yapılmak istenenin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.

İPTAL KARARLARI PEŞ PEŞE GELDİ!

edirneli-vatandaslar-ayaga-kalkti-taksitle-karma-osbye-satilan-hazine-arazileri-icin-ret-ka-2.jpg

Kavacık Köyü sakinleri mera alanına yapılmak istenen Karma OSB projesine ilişkin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılan plan değişikliğine daha önce iki kere itiraz etmiş ve ikisinde de projenin durdurulmasına işaret edilmişti. Son olarak da Danıştay 6’ıncı Dairesi’nden “tarım ve orman alanlarının diğer kullanımlara açılmaması” gerekçesi ile iptal kararı geldi.

ANAYASAYA İŞARET ETTİ!

Köylülerin avukatı olarak davalarda bulunan Bülent Kaçara, Anayasanın 138’inci Maddesi’ne göre yasama ve yürütme organları ile idare mahkemelerinin kararlarına uyulması gerektiğini ifade etti. Kaçar, sözlerine şu şekilde devam etti: “Hukuksuzluğu dört ayrı davada ispatlanmış olan Uzunköprü OSB projesinden vazgeçilmesini, kamu kurum ve kuruluşlarının bilime ve hukuka uygun olan diğer hizmetlere ve projelere yönelmesini istiyoruz. Edirne Valiliği’nden ve bakanlıktan bütün yurttaşların hakkı olan Karma OSB’nin yapılmak üzere ucuz rakamlara yönetime taksit ile satılmış olan iki ayrı hazinenin Kavacık Köyü sakinlerine geri verilmesini talep ediyoruz.”