Edirneli girişimci kimyagerden, çevreci proje: Atık yatık yağ getirene, hediye verilecek!

Edirneli girişimci kimyagerden, çevreci proje: Atık yatık yağ getirene, hediye verilecek!

Edirne’de yaşayan bir kimyager, yağ atıklarının çevreye verdiği zararları önlemek amacı ile yeni bir çevreci projeyi hayata geçirmek üzere kolları sıvadı. İşte vatandaşlara hediye vaat eden o proje…

Senelerdir bilim insanları tarafından yapılan küresel ısınma uyarıları, bu sene etkisini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Hem yaz mevsiminin hem de sonbahar mevsiminin normalde çok daha kavurucu geçmesi, dünyanın iklim dengelerinin ne kadar değiştiğini adeta gözler önüne serdi. Uzun süredir bilim insanları tarafından yürütülen çalışmalar, gündelik hayat akışı içerisinde önemsenmeden atılan bazı adımların ekosisteme zarar verdiğini kanıtlarken özellikle plastik ve yağ atıklarının çevre üzerinde geri dönüşü olmayan yıkımlara sebep olduğuna işaret etti.

Doğanın daha fazla zarar görmemesi ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakılması adına birçok kurum ve kuruluş tarafından farkındalık projeleri ve diğer çevreci projeler geliştirilirken bir haber de Edirne’den geldi. Edirne’de yaşayan Kimyager Doktor Betül Erkuş, yeni bir proje için kolları sıvadı.

PROJE HENÜZ HAZIRLIK AŞAMASINDA!

edirneli-girisimci-kimyagerden-cevreci-proje-atik-yatik-yag-getirene-hediye-verilecek-2.jpg

Edirne’de yaşayan ve Trakya Teknopark’ta şirketleri olduğunu ifade eden Kimyager Doktor Betül Erkuş, yeni bir çevreci proje hazırlığı içerisinde olduğunu belirtti. Söz konusu proje kapsamında kendisine teslim edilen 5 litrelik atık yağların karşılığında Arap sabunu hediye edileceğini ifade eden Erkuş, Edirne halkının dikkatini çekmeyi başardı.

EV HANIMLARINA SESLENDİ!

İlgili projede toplumsal yarara öncelik gösterdiğini ifade eden Erkuş, şu ifadeleri kullandı: “Şu an proje aşamasında olduğumuz için yalnızca yakın çevremden atık yağları toplayıp bazı denemeler yapıyorum. Bu çok da maliyet olmayan bir işlem. Ev hanımları atık yağları getirirler ise Arap sabunu hediye edeceğiz. Yağlar, asit içerir. Asit de sodyum hidroksiti veya potasyum hidroksiti sabuna çevirir. Bu etkileşim sayesinde ortada herhangi bir atık yağ kalmaz. Atık yağ bu işlem ile tamamen bambaşka bir ürüne dönüşmüş olur. Bu sayede atık bertaraf edilmiş olur.”

Çevre açısından olumlu gelişmelerin yaşanmasını sağlayacak olan bu proje, henüz hazırlık aşamasında olmasına rağmen özellikle ev hanımlarının ve çevre bilinci olan diğer vatandaşların dikkatlerini çekmeyi başardı.