Edirne Eski Cami önünde protesto: Çin, zalim ve katildir!

Edirne Eski Cami önünde protesto: Çin, zalim ve katildir!

Senelerdir Doğu Türkistan’da bulunan vatandaşlara eziyet eden Çin, Edirne halkı tarafından protesto edildi. Dernek üyeleri, cuma namazı çıkışında bir basın açıklaması yaptı. İşte detaylar…

1949 yılında Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun girişimleri sonucunda Çin’in egemenliği altına girmiş olan Doğu Türkistan, senelerdir büyük bir zulüm ile karşı karşıya kalmaya devam ediyor. İnsanlık tarihinin en acı durumlarından birisi ile karşı karşıya kalan Uygur Türkleri, Çin’in yıkıcı politikaları ve eziyet veren uygulamaları karşısında dünya ülkelerine seslerini duyurmaya çalışsalar da söz konusu insanlık dışı durum 2016 yılından bu yana devam ediyor.

Uygur Türklerine yapılan eziyete “dur” demek adına ülkemizden birçok kez açıklama yapılmış olsa da politikalarından vazgeçemeyen Çin hükümeti, dün Edirne’de de protesto edildi. Eski Cami’de kılınan cuma namazı sonrasında bir araya gelen İnsani Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği üyeleri, konuya ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

“KİTLESEL BİR CEZALANDIRMA İLE KARŞI KARŞIYALAR!”

edirne-eski-cami-onunde-protesto-cin-zalim-ve-katildir-2.jpg

Dün Edirne Eski Cami’de kılınan cuma namazı sonrasında cami önünde bir araya gelen İnsani Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği üyeleri, 2016 yılından bu yana Doğu Türkistan’da yaşayan Müslümanlara eziyet eden Çin hükümetini protesto etti. Basın açıklamasını yapan dernek üyelerinden Muhammet Talha Dursunoğlu, ilk olarak uluslararası kamuoyunu konu ile ilgili olarak farkındalığa davet etti.

Çin’in bölgede yaşayan Müslümanları kitlesel olarak cezalandırdığına dikkat çeken Dursunoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Doğu Türkistan bir etnik gruba karşı girişilmiş olan en yaygın ve sistematik rejimlerden birisine sahne olmakta. 2016 yılından beri 3 milyon Uygur, toplama kampları ile özgürlüklerinden yoksun bırakıldı ve işçi kölelere dönüştürüldü. Uygur toplumunu kimliklerinden ve dini inançlarından sıyrılmış, “terbiye edilmiş” makul vatandaşlar haline dönüştürecek bir sosyal mühendislik projesidir bu.”

PANDEMİYE DİKKAT ÇEKTİ!

Uygur toplumunun uğradığı baskıya dikkat çeken Dursunoğlu, bölgede hizmet veren tüm eğitim kurumlarından Uygurca dilinin kaldırılmış olduğunu ve dini eğitimin tamamen yasakladığını ifade etti. Hali hazırda maruz kalınan zulme bir de Çin’in “sıfır Covid” politikası sebebi ile eve kapatılmaların eklendiğini ifade eden Dursunoğlu, evlerin kapılarının kaynak makineleri ile kapatıldığını ve insanların temel ihtiyaçları için daha dışarıya çıkamadıklarını vurguladı. Dursunoğlu konuşmasını şu sözler ile bitirdi: “Son olarak yaşanan yangın faciası ve Çinli görevlilerin yaşanılanlara seyirci kalmaları bir kere daha göstermiştir ki Çin Komünist Partisi zalim ve katildir.”